Tiltalt for menneskehandel kørte Mercedes og sendte penge hjem

Efter ransagninger på adresser i blandt andet Korsør, Stenlille og Holeby på Lolland er Danmarkshistoriens største sag om menneskehandel i dag begyndt. En 39-årig rumæner sidder tiltalt, men nægter at have tjent sine penge på ulovlig vis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 39-årig rumæner har i de seneste år levet af at samle gammelt jern og sælge hjemløseavisen "Hus Forbi".

Alligevel har han formået at køre Mercedes, og siden 2012 sendt 340.000 kroner til venner og bekendte i sit hjemland.

Dyre vaner

Pengene er imidlertid tjent på lovlig vis - og da slet ikke ved at udnytte 17 landsmænd til at begå økonomisk kriminalitet, sådan som anklagemyndigheden ellers mener.

Det fastslog han tirsdag ved Retten i Hillerød, hvor han sammen med sin 35-årige bror og 27-årige søster er tiltalt for menneskehandel og bedrageri. Forbrydelser, der skal have indbragt søskendeflokken cirka 1,2 millioner kroner.

- Det var penge, jeg selv havde tjent, lød det fra den lavstammede rumæner, da anklager Mads Kruse ville vide, hvordan han finansierede sine dyre vaner.

Sagen kort

Sagen om menneskehandel kommer efter politiet i begyndelsen af året ransagede 62 adresser på Sjælland, Lolland og Falster.

I Stenlille nord for Sorø blev der fundet 26 rumænere stuvet sammen i et hus, og der blev også foretaget ransagninger i blandt andet Korsør og Holeby på Lolland.

I retten tirsdag erkendte manden, at han kender størstedelen af de 17 rumænere, der hævder, at de er blevet truet, slået og sparket til at bedrage en lang række danske firmaer.

Tiltalte: De kom herop frivilligt

Bekendtskaberne har han fra sin rumænske hjemstavn, landsbyen Burca, men det er ikke ham, der har bragt dem til Danmark, forklarede han.

- De kom på eget initiativ. Der var ikke nogen, der bad dem om at komme.

Noget tyder dog på, at manden på en eller anden måde har været involveret i rumænernes ophold i Danmark.

Således havde flere af de påståede ofre folkeregisteradresser hos den tiltaltes familiemedlemmer i Danmark, ligesom deres personlige papirer, falske ansættelseskontrakter og danske NemID-kort er blevet fundet hos hans familie.

Disse fund flugter godt med anklagemyndighedens teori.

Blev lokket til Danmark

Den går på, at de tiltalte skal have lokket fattige rumænere til Danmark med lovning om gode job, transporteret dem hertil, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.

Efterfølgende skal bagmændene have frataget rumænerne de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri og skattesvindel.

Hvis de gjorde modstand - fremgår det af anklageskiftet - blev de enten truet eller tæsket til stilhed.

  /ritzau/


Nyhedsoverblik