Taxachauffører og kassedamer skal forstå demente

Kassedamen i Brugsen skal vide, hvordan hun betjener en dement, og lyset i plejeboligen skal tænde af sig selv, når den demente står op om natten og leder efter toilettet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er bare nogle af de ting, seks kommuner vil afprøve som frontløbere på demensområdet, skriver DR Sjælland.

Stevns er blandt de seks demenskommuner, som skal levere inspiration, når regeringen til næste år skal lave en national handleplan om demens.

- Der er forsket meget i vigtigheden af lys og farver i dementes boliger. Vores boligselskaber har sat penge af til renovering af vores plejecentre, og det vil vi udnytte, siger Birgitte Schmidt, afsnitsleder i Stevns kommune til DR Sjælland.

Danmark skal være foregangsland

Kommunen vil også undervise kasseassistenter, taxachauffører og apoteksansatte i, hvordan man omgås demente.

De seks demenskommuner arbejder sammen med Demensalliancen, som er et samarbejde mellem FOA, PenSam, Alzheimerforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Ældre Sagen. Sammen arbejder de målrettet på, at Danmark skal være foregangsland på demensområdet.

- Vi fornemmer, at rigtigt mange kommuner higer efter nogle gode løsninger, fordi vi kan se, der bliver flere, der kommer til at lide af demenssygdomme, blandt andet fordi vi bliver ældre, siger underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.

National handleplan

Regeringen skal i 2016 lave en national handleplan på demensområdet, og her kan erfaringerne fra de seks foregangskommuner blive en del af udspillet.

- Den nationale handlingsplan må jo netop gå på at man har nogle fællesnævnere på nationalt plan, men det er jo i den kommunale indsats, at demensindsatsen skal vokse og gro i praksis, siger Michael Teit Nielsen til DR Sjælland.

De seks demensvenlige kommer er foruden Stevns: Næstved, Varde, Aalborg, Aarhus og Hillerød.


Nyhedsoverblik