Sygehuse på lavt blus i weekender og helligdage

Det kan være en god ide at udskyde sygdom til hverdagene. På landets sygehuse holder op mod 75 procent af lægerne fri i weekender og på helligdage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er tilsyneladende bedre at blive syg i hverdagen, for hospitalerne er markant bedre bemandet der end i weekenderne. Det skriver Ekstra Bladet.

Typisk holder op mod 75 procent af lægerne på de medicinske sengeafsnit - der særligt hjælper syge, ældre patienter - fri i weekender og på helligdage. Det viser en rundringning, som avisen har foretaget til landets sygehuse.

3-4 læger i weekender og helligdage

Patienterne møder typisk 13 læger i hverdagen på medicinske afdelinger i Glostrup. Men kun 3-4 læger er vagtsat i weekenden og helligdage. I Hjørring er der normalt 11 læger til stede på medicinske sengeafsnit - resten af tiden er der 4.

Det risikerer at gå ud over patienterne.

- Det er hårdt for patienten at ligge i en seng i næsten 3 døgn, uden der sker noget, forklarer Thomas Gjørup, overlæge på medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

Sygehuse bør have ny lukkelov

Her er der 17 læger på vagt i hverdagene, men blot 5 resten af tiden.

Thomas Gjørup mener, at hospitalerne bør gå i samme retning som det øvrige samfund:

- Vi har fået en ny lukkelov, så butikkerne kan holde længere åbent.

- Jeg vil ønske, hospitalsvæsnet ville bevæge sig i samme retning, så patienterne også kan få de nødvendige undersøgelser i weekenden, siger han ifølge Ekstra Bladet.

Dobbeltopgaver giver svære valg

Flere overlæger, som avisen har talt med, fortæller samtidig, at de i weekenderne arbejder både på sengeafsnittene og i akutmodtagelsen.

Det betyder dobbeltopgaver i forhold til en normal hverdag.

Hvis en patients tilstand forværres på sengeafsnittet - samtidig med, at en dødeligt syg patient ankommer i akutmodtagelsen - er lægerne tvunget til at vælge.

2 opgaver kræver 2 læger

Det hårde valg vækker harme hos overlægernes egen forening:

- Det nytter ikke bare at sætte et navn på 2 forskellige opgaver og så tro, at den bliver løst. Hvis der er 2 opgaver, der kræver 100 procents tid, så skal der også 2 læger til at løse opgaven, siger Anja Mitchell, formand i overlægeforeningen.

 

 


Nyhedsoverblik