Syge ældre parkeres på nye billige ressourceforløb

Kommunerne bruger ressourceforløb til at parkere borgere, der i virkeligheden burde være på førtidspension, lyder kritikken. Ressourceforløb er nemlig billigere

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ressourceforløb skal sikre, at især yngre mennesker ikke havner på evig førtidspension, hvis de med hjælp og ekstra tid kan komme på fode igen.

Men flere borgere og private socialrådgivere mener, at ressourceforløb bliver brugt til at parkere ældre, der åbenlyst har ret til enten førtidspension eller fleksjob. Det skriver Avisen.dk.

Ressourceforløb blev indført som del af regeringens reform af førtidspension og fleksjob i 2013, især for gruppen under 40 år.

En automatreaktion

Avisen.dk har talt med flere private sociale rådgivere, der bekræfter billedet af, at kommuner tildeler også ældre ressourceforløb nærmest per automatik. Blandt andet Margit Ottow, der lever af at hjælpe mennesker, der har problemer i det sociale system.

- Efter min erfaring er det blevet rigtig meget en automatreaktion i kommunerne at sende borgere mindst 1 år i ressourceforløb. Selv hvor det er åbenbart, at borgeren har en varig kronisk lidelse og ret til førtidspension, siger Margit Ottow til Avisen.dk.

Susanne Obel Frydkjær, der er privat socialrådgiver, siger, at hun har set gode ressourceforløb især for yngre. Men hun har også oplevet tilfælde, som hun sammenligner med at tisse i bukserne for at holde varmen.

- Alle ved, at det ender med en førtidspension, men tænker: Nu parkerer vi dig her, og lægger sagen i skuffen i 1 års tid, og så ser vi, om ikke det bliver bedre. Det gør det selvfølgelig ikke. Alene fordi ventetiden er så stort et psykisk pres på den, der venter, siger Susanne Obel Frydkjær til Avisen.dk.

Opstramning af dokumentation

Avisen.dk fortæller tirsdag om 55-årige Dan Bo Andersen, der sidder med en bunke udtalelser om, at hans arbejdsevne er stort set lig nul, og at hans sygdom er kronisk. Alligevel skal han ikke på førtidspension men i et ressourceforløb på 2 til 5 år med virksomhedspraktik. I følge Næstved Kommune er der en chance for, at han bliver selvforsørgende.

- Den nye førtidspensionsreform betød en opstramning af blandt andet dokumentationen for tilkendelse af førtidspension, og der er ingen tvivl om, at nogle borgere føler sig i klemme, siger Niels Larsen, der er chefkonsulent for Center for Arbejdsmarked i Næstved Kommune til Avisen.dk.

Sparer 40.000 kroner årligt

Kommunen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, fordi Dan Bo Andersen har anket sagen.

Beslutninger om førtidspension og ressourceforløb betyder meget for kommunernes budget. En førtidspension til Dan Bo Andersen vil koste Næstved Kommune 124.800 kroner om året. Et ressourceforløb med virksomhedspraktik og mentor koster 79.500 kroner. Kommunen sparer altså over 40.000 kroner om året, hvis han kommer i ressourceforløb.

Beror på skøn

Jacob Bundsgaard (S), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg afviser, at der kan være tale om kassetænkning.

- Det vil altid bero på et skøn, hvornår det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen. Men der ligger altid en individuel konkret vurdering bag tildelingen af førtidspension eller ressourceforløb, siger han til Avisen.dk.

Han siger ifølge Avisen.dk, at det nu er den politiske intention, at ingen skal dømmes uden for arbejdsmarkedet, hvis der er bare det mindste at gribe fat i.


Nyhedsoverblik