Svenske eller danske ambulancer

Kampen står mellem Samariten fra Stockholm og Falck, som lige nu står for ambulancetjenesten på Sjælland. Men hvem vinder? Og hvad er det egentlig, de tilbyder?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ambulancedebatten har raset i aviser og på TV i den seneste uge. Regionen har sendt ambulancetjenesten i udbud, og Samariten fra Sverige, Falck og Roskilde Brandvæsen er kommet med hver deres tilbud. Siden er tal og beskyldninger er fløjet gennem luften fra Falck til Samariten og tilbage igen. Begge virksomheder vil nemlig gerne vinde opgaven. Men i et notat til politikerne i regionsrådet står der blandt andet følgende:

"Falck har i deres tilbud angivet antallet af ambulancereddere og øvrigt personale til bemanding af køretøjerne + øvrigt personale til 426. Heri er formentlig medregnet vagtpersonale, mekanikere, administrativt personale m.v."

"Samariten har i deres tilbud angivet 365 medarbejdere, herunder 325 ambulancereddere. Da Samariten vil købe en række ydelser eksternt (f.eks. servicering af ambulancerne) har administrationen vurderet, at der reelt ikke er den store forskel i bemandingen."

Derudover står der i notatet, at Falck regner med at benytte 75 ambulancer, mens Samariten vil benytte 73 ambulancer.

Falcks tilbud er desuden 100 millioner kroner dyrere end Samaritens.

For embedsmændene i regionen er antallet af medarbejdere og biler ikke afgørende for hvilken virksomhed, der får opgaven. Det handler i stedet om, hvem der kan opfylde responstider og servicekrav til den bedste pris.

- Vi kræver, at den, der får opgaven, kan overholde responstider, men om de kommer med 10, 20 eller flere ambulancer, betyder ingenting, bare de kan betjene de patienter, der nu engang er, siger direktør i Region Sjælland Flemming Nielsen.

Et enigt forretningsudvalg har anbefalet, at Samariten skal stå for ambulancetjenesten. Det er sket ud fra tilbuddene fra Falck og Samariten. Embedsmændene må, ifølge loven om udbud, kun beskæftige sig med de egentlige tilbud og ikke tage nye oplysninger med overvejelserne, efter at udbudsrunden er lukket.

- Vi kan ikke basere vores anbefalinger på løse rygter og pressemeddelelser. Hvis vi gjorde det, ville vi bryde loven, og det gør vi ikke. Derfor ser vi på de tilbud, som hver virksomhed er kommet med, siger Flemming Nielsen, direktør i Region Sjælland.

Politikerne skal tage den endelige beslutning om ambulancetjenesten den 20. oktober.

 

 

 


Nyhedsoverblik