Tusindvis af vandmænd døde på strand

MIN HVERDAG: Strandbredden ved Sanddobberne i Odsherred var dækket af vandmænd. De mange vandmænd skyldes fralandsvind og mild vinter, fortæller naturvejleder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Strandbredden mellem Vraget Strand og Sandobberne i Odsherred er lige for tiden fyldt med vandmænd.

"Det er virkelig klamt," fortæller vores seer Conny K. Hansen fra Fårevejle. Hun gik søndag aften en tur på stranden, hvor hun nær var ved at glide i vandmændene, der ligger som et to meter bredt bælte på strandbredden.

Strandede vandmænd skyldes fralandsvind

De mange strandede vandmænd kan meget vel skyldes fralandsvind, fortæller Helle Kjær Laigaard, der er naturvejleder og marinbiolog ved Holbæk og Odsherred Naturskole.

"Ved fralandsvind bliver overfladevandet skubbet væk, og den dybere vand kommer op, og det er tit her vandmændene er," siger hun.

Naturskolen har også modtaget en henvendelse fra Sjællands Odde, hvor en badegæst havde oplevet samme syn.

Nu kommer brandmændene

I følge naturvejleder Helle Kjær Laigaard er der tale om helt almindelige vandmænd, nemlig de såkaldte øregopler. Dem oplever vi ekstra mange af i år på grund af den milde vinter. Også brandmænd kommer vi til at opleve flere af i år:

"Vi sejler hver dag ude i Isefjorden, og der ser vi rigtig mange brandmænd. Vi har også set nogle små brandmænd ved kysten," fortæller Helle Kjær Laigaard.

I billedgalleriet øverst i artiklen ser du vores seer Conny K. Hansens billeder af vandmændene på stranden mellem Vraget og Sanddobberne. De to sidste billeder er fra stranden i Ordrup, hvor der var brandmænd og døde fisk på bredden. Det skyldes muligvis også fralandsvind, forklarer naturvejleder Helle Kjær Laigaard.


Nyhedsoverblik