Store tudedag: Efterskoleelever tog afsked

Fredag tog Hårslev Efterskole og 85 elever afsked med hinanden på det, der i folkemunde efterhånden er kendt som Store tudedag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rundt omkring på landets efterskoler har elever nu sagt farvel til det sted, der har været deres andet hjem gennem det seneste skoleår. På Hårslev Efterskole ved Sandved tog 85 elever fredag afsked med skolen og hinanden efter 10 en halv måned, og dagen er efterhånden kendt som Store Tudedag på landets efterskoler.

Eleverne kan se tilbage på et ophold, der har budt på ny læring og udvikling, men også på venskaber og oplevelser, der vil præge dem for livet, skriver Hårslev Efterskole i en pressemeddelelse. 

I afslutningsugen er der blandt andet blevet gjort hovedrent, og eleverne har været på afslutningstur til Kristiansholms Plantage i Bisserup.

Friskfangede fisk over bål

I Kristiansholms Plantage skulle eleverne blandt andet tilberede friskfangede fisk over bål. Bisserup Fisk havde traditionen tro leveret de flotte regnbueørreder, som eleverne selv skulle klargøre.

For Jonathan Blom var det en rigtig god, men også grænseoverskridende oplevelse at lave fisk.

- Jeg har aldrig oplevet noget, der var så meget over min grænse, men det færdige resultat var rigtig godt, og det var en spændende oplevelse, fortæller han.

Hovedrengøring uden sure miner

En lige så stor tradition som fiskeleveringen er hovedrengøringen, og afslutningsugen har også i år budt støvsugning, aftørring og pudsning.

- Det giver god mening, at eleverne selv står for rengøringen på skolen. Det er primært dem, der gør skolen snavset, og derfor må de også være med, når der skal gøres hovedrent. Sammen med kontaktlæreren klares dette let, og det er meget sjældent, at der er sure miner, fortæller skolens forstander Rasmus Biørn.

Fredag til middag var der afslutningsfest med underholdning, og om eftermiddagen kom forældre og andre pårørende til den afsluttende dimission sammen med elever og medarbejdere.

En stor familie af jævnaldrende

Eleverne fik overrakt deres prøvebevis, og forstander Rasmus Biørn holdt dimissionstalen om, hvordan efterskoleåret har budt på et nyt og helt unikt familieliv. Hjemme har eleverne deres respektive familier, men på efterskolen var det noget helt andet; en stor familie som bestod af over 80 søskende, alle jævnaldrende, og alle med lyst til at være sammen og få tingene til at lykkes.

Ingen mindre søskende, ingen større søskende og ingen opdragende forældre, men derimod nogle voksne, som var rollemodeller, igangsættere og hjælpere i denne proces med at få efterskoleåret til at lykkes.

Den svære afsked og ballonopsendelse

Efter talen kom den svære afsked - med vennerne og skolen. For at markere at eleverne nu skilles og går nye veje blev der symbolsk opsendt 500 balloner, som et billede på, at den meget trygge, nære hverdag, efterskolen har budt på nu afløses af en hverdag med flyvefærdige unge mennesker, som er klar til at tage hul på deres voksenliv mange forskellige steder.

Der blev grædt, uddelt knusere og givet løfter om at ville holde kontakten med hinanden og mødes igen. Et efterskoleår slutter nemlig ikke med et farvel, men derimod med et  'på gensyn', skriver skolens afdelingsleder Kristine Biørn i pressemeddelelsen.


Nyhedsoverblik