Store poser gør os tykke

Danskerne vokser i takt med at slikposer, sodavandsflasker og chipspakkerne sælges i oversize. Helt katastrofalt, mener ernæringsekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- En pose chips bliver spist, uanset hvor stor den er, og hvis vi køber en 1½ liters sodavand, så bliver den jo drukket. Sådan er det, siger Dorte Iversen fra Vipperød, da vi møder hende i SuperBest i Holbæk i dag.

Og det er lige præcis, hvad der sker, når vi køber de efterhånden mange portioner af usunde varer i XL-størrelsen, siger ernæringsekspert Kim Petersen fra Sorø Husholdningsskole. - Vi spiser mere og mere uden at vi lægger mærke til det, fordi adgangen til det er så nemt. Vi lægger måske ikke engang mærke til, at det er en af de store poser, vi tager, men det hele bliver spist, og det er faktisk alvorligt, for vi læner os op ad en fedme-epidemi, siger Kim Petersen til TV2 Øst.

Hos SuperBest i Holbæk er butikschef Lars Jensen helt med på, at han har et medansvar for folkesundheden. - Vi gør faktisk, hvad vi kan, siger han og fortsætter: - Vi prøver virkelig at promovere de sunde ting i butikken, og blandt andet gøre vores frugt og grønt afdeling attraktiv, men det er klart, at i sidste ende er det jo forbrugerne, der bestemmer, hvad der er på hylderne. Hvis ikke de købte de store poser, så ville vi ikke have dem i forretningen. Men det er de store poser, der sælger. Folk vil have varerne så billigt som muligt, og så er det jo altså de store poser, de hiver med hjem.

Dorte Iversen erkender, at prisen spiller en afgørende rolle for, hvilken vare hun vælger. - Jeg ser på, hvad der er til prisen. Den lille pose chips koster måske endda mere end den store pose, og så køber jeg den store. Man vil jo gerne have noget for sine penge, siger hun.

Men det er præcis den tankegang, der skaber de overvægtige danskere, mener ernæringsekspert Kim Petersen. - Det er virkelig noget skidt, for det er præcis det, der gør, at vi læner os op ad en fedme-epidemi, siger han.


Nyhedsoverblik