Stor enighed: Læger vil aflevere ydernumre

Du risikerer at skulle betale for at gå til lægen. I går stemte 96 procent af de praktiserende læger i Region Sjælland ja til at aflevere deres ydernumre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De praktiserende læger var i går aftes samlet til stormøde for at diskutere, om de skal aflevere deres ydernumre i protest mod regeringens lovforslag, efter at aftalen mellem de praktiserende læger og Danske Regioner er opsagt. Der var stor enighed om at aflevere ydernumrene. 96 procent af de fremmødte praktiserende læger stemte ja, og det glæder formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland.

- Det er helt fantastisk at være med til et medlemsmøde, hvor der er så mange medlemmer, der siger, at de overhovedet ikke kan stå inde for at skulle arbejde efter det lovforslag, som vi har fået smidt i hovedet, siger Niels Ulrich Holm, formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland til TV2 ØST.

Med afstemningen er lægerne parate til at opgive deres aftale med den offentlige sygesikring. Uden ydernumrene får de praktiserende læger ingen betaling fra det offentlige. Det betyder, at patienter selv må punge ud, hvis de skal til lægen fra 1. september.

Utilfredse med lovforslag
Striden bunder i, at lægerne er utilfredse med regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne. Et lovforlag fra regeringen vil blandt andet skal sikre, at alle har adgang til en praktiserende læge tæt på deres bopæl, at der er en ensartet behandling af høj kvalitet og et bedre samarbejde mellem de praktiserende læger, sygehusene og hjemmesygeplejen.

De Praktiserende Lægers Organisation mener, at lovforslaget fratager de lægernes rettigheder og muligheder for at tilrettelægge deres arbejde bedst muligt.

- Lovforslaget siger, at vi skal påtage os uanede arbejdsmængder, vi bliver sat uden for indflydelse for de aftaler, der skal indgås. Og når vi er sat uden for indflydelse og bliver pålagt uanede arbejdsmængder, så er vi nødt til at stå vagt om vores patient og om vores almene praksis, siger Niels Ulrich Holm.

Region Sjælland: Hvorfor straffe borgerne?
I Region Sjælland har de dog svært ved at forstå, hvorfor de praktiserende læger handler, som de gør.

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det er, at praktiserende læger vil have, at det her skal gå ud over patienterne, for det mener jeg slet ikke, at der er nogen grund til. Der er en overenskomst i øjeblikket, som vi forventer, at lægerne overholder. Og der er lagt op til, at samme overenskomst bliver forlænget i et år endnu, siger Jens Stenbæk, der er chefforhandler for Danske Regioner til TV2 ØST.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland mener dog, at de kæmper netop for patienterne.

- Vi som almene praktiserende læger kan ikke indgå som private praktiserende læger og lave en klinik, hvor man kan fordoble arbejdsmængden og halvere lønningerne og samtidig stille nogle helt urimelige krav til, hvad der skal foregå under konsultationen, siger Niels Ulrich Holm.

Praktiserende Lægers Organisation holder afstemning i alle regionerne i Danmark, inden de endeligt afgør, om ydernumrene bliver afleveret.


Nyhedsoverblik