Stop for hjælp til selvmordstruede unge

Antallet af selvmordsforsøg blandt børn og unge stiger, fastslår eksperterne. En helt ny undersøgelse viser, at 450 børn mellem 10 og 15 sidste år forsøgte at begå selvmord. Derfor åbnede Region Sjælland sidste år en klinik, som skulle hjælpe kommunerne med de udsatte børn. Men om en uge lukker de klinikken igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klinikken har på et halvt år hjulpet 50 unge efter selvmordsforsøg, men nu er de ved at pakke.

- Det er jo et stort tab, synes jeg, for de unge og deres forældre, siger projektleder Rita Fjeldsted på Klinikken for selvmordstruede børn og unge i Vordingborg.

En ekspert i selvmordstruede børn og unge mener, at det var et modelprojekt, de var ved at etablere i Vordingborg.

- Det synes vi selvfølgelig er brandærgerligt for de har bygget en klinik op i godt samarbejde med kommunerne, soger klinikchef på Klinik for selvmordstruede børn og unge i Odense.

Klinikken har i et år undervist kommunens sagsbehandlere i at hjælpe unge efter selvmordsforsøg og de har selv behandlet unge fra Vordingborg, Næstved og Guldborgsund med gode resultater.

- Efter vi har været i kontakt med dem, har der ikke været nye selvmordsforsøg. Hvor usædvanligt er det? Ifølge statistikkerne så forsøger 30% at begå selvmord igen, siger projektleder Rita Fjeldsted.  

Som vi så i Maja Nilssons tilfælde tager det flere måneder, før en kommune kan starte med behandling, mens klinikken kan starte med det samme. Derfor bør kommunerne ikke have ansvaret, mener eksperten.  

- Jeg mener behandlingen bør ligge under regionernes sygehuse, for selvmordsforsøg er en indikator på psykisk sygdom og det er ofte nogle tunge sager, som komme ikke er gearet til, siger Kim Juul Larsen.

Det hører Rita Fjeldsted også fra sagsbehandlere.

- De bliver til forskrækket, når de skal tale med unge om selvmordstanker og -forsøg og ved ikke helt, hvor alvorligt de skal tage det og hvordan de skal håndtere det, siger Rita Fjeldsted.

I stedet for at pakke flyttekasser, mener projektlederen, at hun kunne have fået kommunerne til at betale for hjælpen inden længe. 

- Hvis vi kunne forlænge projektet med 9 måneder, så kunne vi køre en planlagt finansieringsmodel. Hvor I selv kunne finansiere det? Ja, nogenlunde, siger Rita Fjledsted.

Region Syd har lavet et tilsvarende tilbud på Fyn. Det er selvfinansierende. 


Nyhedsoverblik