Stikprøvekontrol: Kommunernes kloakefterslæb vil koste ekstra milliarder

To ud af hver tre meter kloakledning er i kritisk tilstand ifølge en ny stikprøvekontrol af tilstandsvurderingerne for kloaknettet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regningen for renovering af landets kloaknet kan ligge som en bombe under kommunernes udgifter de kommende år. En ny stikprøvekontrol afslører, at to ud af hver tre meter kloak har omfangsrige skader og risikerer at bryde sammen.

Det fortæller Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri ifølge DenOffentlige.dk. Organisationen har foretaget en stikprøvekontrol af 30 procent af tilstandsvurderingerne for kloaknettet ved og under de kommunale ejendomme og bygninger og budskabet er alarmerende.

- Ud fra tilstandsvurderinger og de gældende regler for skadesindekser, som vores medlemsvirksomheder har delt de kommunale kloakledninger op i, kan vi se, at 2/3 af kloaknettet har så omfangsrige skader, at det bør renoveres inden for 1-2 år, siger Morten Helleskov, der er formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK.

Planerne på bordet inden kloaknettet falder sammen

Ifølge Morten Helleskov så er det helt essentielt, at kommunerne får udarbejdet vedligeholdelsesplaner inden dele af kloaknettet falder helt sammen ved og under de kommunale ejendomme. De dårlige kloakker skader nemlig også de kommunale bygninger, og det giver en række dyre følgeskader.

- Når der renoveres i tide kan 90 procent af renoveringerne ske ved en opgravningsfri metode. På den måde reduceres fremtidige omkostninger væsentligt i forhold til traditionel renovering, herunder opgravning samt udbedring af de dyre følgeskader, for så er det tocifret milliarder, det koster ekstra, siger Morten Helleskov.

Råd til kommunerne: Skab overblik

Hos Danmarks største entreprenørvirksomhed, Aarsleff A/S, peger man på, at Problemet er særlig stort i de kommuner, der ikke har afsat penge på budgettet til at få udarbejdet de langsigtede planer, så man får overblikket over kloaknettet. Så er det, at kloakkerne falder sammen under jorden på dem, og derfor lyder anbefalingen nu, at kommunerne får skabt et overblik.

- Herved undgår man også, at kloakkerne falder sammen, så det ikke koster ekstra at renovere, forklarer salgsingeniør Claus Vangsager fra Aarsleff.


Nyhedsoverblik