Stat og kommune i slåskamp om nedlagt museum

Det tidligere Bro- og Vejmuseum i Holbæk står nu på tredje år efter indvielsen gabende tomt. Staten og Holbæk Kommune er nemlig blevet uenige om fremtidsplanerne for museet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kostede 11 millioner kroner at opføre, men er i dag er det tidligere Bro- og Vejmuseum kun vurderet til én million kroner. Derfor har Statens Ejendomselskab, Freja Ejendomme, fundet en køber til det nedlagte museum.

Men Holbæk Kommune vil ikke acceptere køberen. Og selv om staten ejer museumsbygningen, ejer kommunen jorden og stritter imod salget med lejekontrakten højt hævet.

Administrerende direktør i Freja Ejendomme, Karen Mosbech, skriver i en mail til DR Sjælland, at Freja gennem flere år har forsøgt at finde en løsning. Men kommunen er kun kommet tilbage med krav om at overtage ejendommen stort set kvit og frit:

- Vi har tilbudt at overtage ejendommen for 800.000 kroner, men Freja Ejendomme skal så betale et tilsvarende beløb for at komme ud af den lejekontrakt, som vi har med staten, siger borgmester Søren Kjærsgaard (V) til DR Sjælland.

Kan koste staten yderligere 3,5 millioner kroner

Det er en lejekontrakt, der koster Freja 150.000 kroner om året, indtil den udløber i 2038. Til den tid vil museet have kostet staten yderligere næsten 3,5 millioner kroner. Holbæk Kommune mener nemlig ikke, at køberen kan leve op til den lejekontrakt, som kommunen har indgået med det tidligere Vej- og Bromuseum, forklarer borgmester Søren Kjærsgaard:

 - Vi har tilbudt at købe det tomme museum for omkring 800.000 kroner. Til gengæld skal Freja betale et tilsvarende beløb for at komme ud af lejeaftalen. Det synes vi er rimeligt, siger borgmester Søren Kjærsgaard til radiostationen.

Holbæk Kommune mener, at bygningen skal benyttes til museum af Holbæk Kommunes turistattraktion, Andelslandsbyen, der er nabo til det nu nedlagte museum. Det er aldrig lykkedes at få et vejmuseum til at fungere i Danmark. Det seneste var Danmarks Vejmuseum på Farø, som gik konkurs i 1996 på grund af manglende publikumsinteresse.


Nyhedsoverblik