Speciallæger vil helst bo nord for København

Der er kun få speciallæger i yderområderne. Trods mange syge er manglen meget stor på Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De mest hjertesyge i hele Danmark bor på Lolland, men der er ikke en eneste fastansat speciallæge i hjertesygdomme på sygehuset i Nykøbing Falster.

Det fortæller P4 Sjælland.

Til trods for, at sundhedspolitikere i hele Danmark taler om at udrydde uligheden i sundhed, så taler de kolde kendsgerninger deres tydelige sprog, siger sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, overlæge Preben Cramon, til radiostationen.

- 30 procent af samtlige speciallæger i Danmark bor i kommuner nord for København. Det giver en lægetæthed på 104 speciallæger for hver 100.000 borgere.

- I resten af Danmark er der kun 15 speciallæger til 100.000 borgere, og helt galt er det på Lolland-Falster og i Kalundborg, uddyber Preben Cramon.

Der mangler også psykiatere på Lolland-Falster

Som eksempel på, hvor stor sundhedsuligheden er, nævner Preben Cramon, at der på hele Lolland-Falster kun er to praktiserende psykiatere til 100.000 borgere til trods for, at der er mange flere psykisk syge end i resten af Danmark.

Kassereren i patientforeningen Sind, Region Sjælland, Carl Krebs kæmper som pårørende til de psykisk syges sag

- Det værste ved manglen på psykiatere er, at de syge bare går derhjemme. De får ikke det ud af deres liv, de kunne få ved en bedre lægehjælp.

- Når de så bliver alt for syge, bliver de indlagt. Det er godt, de kan blive indlagt, når de får det rigtig dårligt, men det var bedre, hvis de kunne få hjælp inden, siger Carl Krebs til radiostationen.

I Sundhedsstyrelsen afviser direktør Vagn Nielsen, at styrelsen kan gøre noget ved manglen på speciallæger i yderområderne.

- Det er regionernes ansvar at få besat de stillinger, siger Vagn Nielsen.

Overlæge Preben Cramon, Region Sjælland er enig.

- Men det her problem er så stort og har eksisteret så længe, at vi ikke kan løse det alene. Vi er nødt til at have hjælp fra statslige myndigheder og lægeforeningen, siger han til P4 Sjælland.

Formanden for de praktiserende speciallæger i Danmark er Carl Johan Erichsen, der selv driver smerteklinik i Ringsted. Han anerkender at speciallægerne skal være med til at løse problemet med ulighed i sundhed.

- En del af løsningen kan være, at speciallæger i de store byer får lov at lave satellit-praksis (filial.red) på Lolland-Falster. Det er et forslag, vi forhandler med Danske Regioner i øjeblikket, siger Carl Johan Erichsen.


Nyhedsoverblik