Sorø-virksomhed: Fødevarekontrol er en ren fuser

Det rammer mindre virksomheder hårdt, når Fødevarekontrollen fælder sin foreløbige dom. Men politiet sløser bagefter, lyder anklagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bagmandspolitiet er alt, alt for langsom til at færdigbehandle sager om fødevaresnyd og sende dem til retten.
Fødevarekontrollens indberetninger til politi og anklagemyndighed fører i mange tilfælde tilsyneladende ikke til
noget som helst. Og det er stærkt ødelæggende for virksomhederne, mener en ramt juicevirksomhed på Sjælland.

Den lille saftvirksomhed Sunprojuice.dk i Sorø føler sig som offer for alt for langsom sagsbehandling. Firmaet blev for to år siden anklaget for massiv snyd med varedeklareringer ved at blande en del billigere æblesaft i ren og dyrere saft med blåbær eller tranebær.

Sagen blev udråbt til at være den alvorligste nogensinde med bevidst fødevaresvindel. Virksomheden er blevet idømt en bøde på 30.000 kroner, som er maksimum i den slags administrative sager. Men samtidig er Sunprojuice.dk sigtet for omfattende bedrageri til en værdi af 14 millioner kroner.

Det skete i forbindelse med, at Fødevarekontrollen overgav sagen til politiet. Men siden skandaleomtalen for to et halvt år siden, har firmet ikke hørt en lyd fra politiet, herunder Bagmandspolitiet, som fik den overgivet efter besøget af kontrollanter fra Fødevarekontrollens Rejsehold.

Direktør i Sunprojuice, Erik Würtz Knudsen, kalder sagsbehandlingen helt uacceptabel langsom.

- Vores omsætning er faldet med 30-40 procent på grund af medieomtalen dengang. Vi er gået ned fra 20 medarbejdere til 11 ansatte. Jeg synes, vi har fået straf nok.

Det siger Erik Würtz Knudsen, der efterlyser baggrunden for sigtelsen for bedrageri. Sunprojuice havde en omsætning i 2008 på cirka 90 millioner kroner. 60 procent af produktionen eksporteres.

- Jeg har ikke hørt om nogen, der føler sig bedraget, siger han og henviser til, at det måske præcis kan være det, der er politiets problem forud for en eventuel retssag. Han betegner det som et problem for retsbevidstheden, at
sagsbehandlingen er så langsom. Chefen for Fødevarekontrollens Rejsehold, Michael Rosenmark, undrer sig også over, at sagen ikke er kommet længere.

- Jeg ved bare, at sagen behandles af politiet, siger han. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bagmandspolitiet.


Nyhedsoverblik