Sommervejr: Næsten så godt som i 2013

Sommeren lægger flot ud. Juni byder på masser af sol og dage med temperaturer op til 28 grader. Begyndelsen af juli ser mere ustabil ud, men fortvivl ikke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klipklapper, shorts og havvand næsten som i Sydeuropa. Nogle somre går over i historien med deres solskinstimer- og varmerekorder.

Sådan bliver sommeren 2014 næppe, men masser af sol og temperaturer over gennemsnittet tør meteorologerne godt love. Eller som Steen Hermansen, ekspert i langtidsprognoser hos DMI, udtrykker det:

- Det tegner til at blive en ganske pæn sommer. Måske lige knap så flot som sidste år, men tæt på.

Højtryk blokerer for vinde

Omtrent ligeså optimistisk er vært og webredaktør på TV 2 Vejret, Anders Brandt:

- Vi får en fornuftig sommer, der hælder til den varme side.

Officielt begynder sommeren på søndag den 1., og juni lægger ikke alene flot ud. I stort set hele måneden vil et højtryk over Nordatlanten blokere for de kølige vestenvinde, som ellers kan drille i denne første sommermåned.

Op til 28 grader

Det sikrer dagtemperaturer på mellem 20 og 25 grader, enkelte dage helt op til 28.

- Højtrykket bliver til vores fordel, da det vil give en tendens til østlige vindretninger. Der kan komme nogle svage fronter ind, og vi kan også få mere skyede dage med kraftige byger, men decideret heldagsregn er der kun en meget lille risiko for, siger Steen Hermansen.

DMI og TV 2 Vejret bygger deres prognoser på data fra det europæiske regnecenter ECMWF og de amerikanske vejrtjenester NOAA og WSI, som har beregnet vejret hen over Europa de kommende 3 måneder.

22 procent mindre nedbør

Konkluderende for Danmark lyder det: 1 grad varmere end normalt, og 22 procent mindre nedbør end i en normal dansk sommer.

Et nærmere kig i prognoserne viser, at det især er juni, der trækker i den positive retning, mens den store feriemåned juli ser mere gennemsnitlig ud. En gentagelse af 2013's juli, som blev den næstmest solrige siden 1920 og den fjerde tørreste gennem tiden, er der dermed ikke store chancer for.

- Juli sidste år var exceptionel flot, og jeg tvivler på, at den bliver ligeså flot i år, siger Anders Brandt.

Kommer tilbage

Men rigtig galt går det ikke, for et højtryk over de britiske øer varsler et vejrskifte i midten af juli, og så er det flotte sommervejr tilbage.

- Men har man lagt sin sommerferie i de 2 første uger af juli, så vil man næppe synes, at sommeren har været fantastisk, siger Steen Hermansen.

Både DMI og TV 2 Vejret understreger, at prognoserne skal tages med forbehold, især når de ligger så langt fremme som juli. Endnu mere usikre er de for august, men lige nu ser det ud til at sommeren slutter næsten som den begynder med mindre nedbør end normalt.

Topkarakterer til danske strande

Temperaturen, som i juni og juli har ligget over gennemsnittet, nærmer sig derimod det mere normale for årstiden. Koldt bliver det dog næppe, for det solrige forår har sikret, at havvandet er lunt, og det medvirker til at opvarme luften.

Allerede nu er den gennemsnitlige badevandstemperatur 18,7 grader, enkelte strande har rundet 20 grader, og det er usædvanligt for årstiden.

Og der er ingen grund til at tøve med at kaste sig i bølgen, for i en ny undersøgelse fra EU-Kommissionen får næsten 80 procent af de danske strande og søer topkarakteren "excellent".

Dertil kommer, at Danmark i denne uge fik tildelt 250 Blå Flag Strande, og det er et rekordmange.

/ritzau/


Nyhedsoverblik