Sluse-projekt i høring i Sakskøbing

Stormen Bodil i december 2013 står stadig stærkt i manges erindring. I Sakskøbing var flere husstande og virksomheder ramt af store oversvømmelser, men det kan undgås i fremtiden, hvis der kommer en sluse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beboerne i Sakskøbing var mandag aften til høring. Her blev de informeres om et eventuelt sluse-projekt, der er udarbejdet af Fællesrådet for Sakskøbing. Projektet er allerede godkendt at kystdirektoratet, men det er byrådet i Gulborgsund Kommune, der skal tage den endelige beslutning om, om de vil sætte projektet i gang.

- Ud fra en samfundsøkonomisk betragtning, så har vi en del bebyggelse, der ligger lavt. Derfor er det selvfølgelig fornuftigt, at lave en eller anden form for beskyttelse. Så i den her sammenhæng, ser vi positivt på det, siger Frederik Cordes, formand, center for miljø og plan.

Center for miljø og plan havde inviteret omkring 200 grundejere til høring.

- Det er vores erfaring, at det altid er godt at tage en snak og præsentere tingene, så det gør vi ved det her møde, hvor vi forklarer processen. Her vil folk så have mulighed for at stille en masse spørgsmål, siger Frederik Cordes.

Hvis projektet bliver til noget, så har Fællesrådet for Sakskøbing regnet på, at det vil komme til at koste omkring fire millioner kroner. Noget grundejerne, der ligger i risikozonen, skal betale.

2,5 meter høj sluse

Slusen skal være omkring 2,5 meter høj og ligge i Sakskøbing Lystbådshavn. Det er Fællesrådet for Sakskøbing, der har udarbejdet skitseprojektet. Det var tilbage i april 2014, at de satte gang i projektet, og nu kan de endelig præsentere borgerne i Sakskøbing for planerne. Og der er ingen tvivl om, at slusen vil gavne alle.

- Den kommer jo til at beskytte husejerne, men på et tidspunkt vil forsikringen sikkert også sige hold, og så skal folk selv betaler for stormskaderne. Derfor der vi slusen som en stor beskyttelse af ejendomme der ligger lavt, siger Erik Bohn-Jespersen, der er formand for Fællesråbet for Sakskøbing. 

Ved mødet i aften var 50 grundejere mødt op for at få mere at vide om projektet. Hvis projektet bliver til noget, så kan der gå op til et helt år, før kommunen har udarbejdet en endelig plan, og de kan gå i gang med at bygge slusen.

Flere oversvømmelser

Hele fire gange har bilforhandleren og værkstedet M. Skotte været ramt af oversvømmelser i værkstedet. De ligger klods op ad en å, der hurtigt går over vandstaden, hvis det blæser kraftigt.

- Vi har en meget stor grund, der ligger ud til vandet, så derfor vil jeg gerne vide lidt mere om projektet, og måske give mit besyv med, siger Anders Skotte.

Og Anders Skotte betaler gerne sin del til projektet.

- Ja, jeg er indstillet på, at jeg skal betale. Det er jo ikke kun mig, det kommer til at gavne, siger han.  

Aftenens høring var kun begyndelsen på en længere høringsproces. Nu vil byrådet tage stilling til projektet, der kommer i høring igen den 1. december. 

 


Nyhedsoverblik