Skraldemænd: Vi kan ikke nå at følge reglerne

For pressede arbejdsforhold har fået skraldemændene på Lolland og Falster til at sende et åbent brev til borgmester John Brædder. Han må tage skraldet, mener de

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En gruppe skraldemænd på Lolland og Falster har sendt Guldborgsunds borgmester John Brædder (G) et åbent brev. Her forklarer de, hvordan de får klager over, at de tømmer beholdere udenfor de tilladte tidsrum.

Det er tilladt for renovationsfolkene at tømme skraldespande mellem klokken 5 og 18 i Guldborgsund Kommune, men ofte går de ud over de tider.

- Akkorden er for hård at leve op til. Opgaven er underbudt så meget, at skraldemændene ikke kan nå at tømme alle spandene inden for det lovlige tidsrum. Stort set dagligt kører bilerne ud klokken 3.30, og ofte er de først færdige klokken 20. Der er endda et eksempel på en, der først var færdig klokken 23, fordi de er sat til at skulle tømme mange flere beholdere, end de kan nå, siger Brian Madsen, der er konstitueret formand for Renovationsklubben Lolland-Falster, som står bag brevet til borgmesteren.

Frygter det rammer flere

Klubben er en fællesfaglig gruppe af skraldemænd fra forskellige firmaer på Lolland og Falster, og de mener, at kommunen bevidst ignorerer, at skraldemændene har så meget at lave, at de ikke kan nå deres arbejde uden at bryde reglerne. De frygter, at de hårde arbejdsvilkår spreder sig til de øvrige distrikter, hvis ikke de gør opmærksom på problemet.

Til TV ØST siger Brian Madsen, at han håber, at akkorden bliver ændret, så skraldemændene skal tømme færre beholdere, og i brevet opfordrer han og kollegerne John Brædder til at tage den del af skraldet, der handler om klager fra borgerne.

- Da intet tyder på, at kommunen vil håndhæve kommunens eget regulativ - kunne du så ikke gøre os skraldefolk en tjeneste og bare skrotte hele regulativet? Så kan vi i det mindste henvise til dig, når borgerne klager (...), står der blandt andet i brevet.

Genkender ikke problemet

Ifølge renovationsklubben går kritikken udelukkende på forholdene i distrikt 3, som er Nordfalster. Her er det firmaet HCS A/S, der står for renovationen, men direktøren på området genkender ikke problemstillingen.

- Jeg forstår ikke, hvor klubben får deres informationer fra. Klubben har aldrig henvendt sig til HCS og så vidt, jeg er orienteret, er kun 1 af de 10 ansatte i det område, med i klubben. Vi tømmer ikke flere beholdere, end overenskomsten tillader og tømmer beholderne inden for de tilladte tidspunkter, men der kan selvfølgelig godt opstå problemer med en bil, eller når der er afløsere på. Her har vi haft enkelte overskridelser, men det er undtagelserne, vi snakker om, siger Steen Rügge, der er direktør for renovation i HCS A/S.

Han tilføjer, at virksomheden følger overenskomsten, og at de ansatte derfor kun tømmer det antal beholdere, der er indgået aftale om, og heller ikke hos borgmester John Brædder er der megen hjælp at hente for skraldemændene.

Borgmester: Sag mellem ansatte og arbejdsgiver

I et svar til klubben skriver han, at de forhold, som der bliver klaget over, betragtes som ansættelsesforhold mellem chauffør og vognmand, samt kontraktlig forhold mellem vognmand og REFA (affaldsselskab red.), og at kommunen ikke foretager sig yderligere i forhold til HCS A/S.

Til gengæld kan der dog være en lille åbning for skraldemændene, idet borgmesteren afslutningsvis skriver, at affaldsregulativerne er under revision, hvor også fastsættelse af tidsrummet for afhentning af dagrenovation vil blive drøftet.


Nyhedsoverblik