Skoler frygter lukning i de mindre byer

Milliardbesparelser på uddannelse vil formentlig føre til lukning af små uddannelsessteder, lyder advarslen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når landets uddannelsessteder fra næste år skal skære to procent af budgetterne, risikerer det at gå ud over de mindste uddannelsessteder i landets mindre byer, advarer Danske Professionshøjskoler.

Professionshøjskolerne, der blandt andet uddanner lærere, pædagoger og sygeplejersker, har i dag uddannelsessteder i mange mindre byer, men hvis skolerne bliver pålagt besparelser, vil det sandsynligvis betyde, at mange af de mindre steder må lukke.

- Der er en betydelig risiko for, at det sker. I forvejen er økonomien stærkt under pres. De fleste mindre steder giver underskud allerede i dag, og det underskud vil blive forværret, siger Harald Mikkelsen.

Han er rektor for professionshøjskolen VIA i Region Midtjylland og formand for Danske Professionshøjskoler.

Han forklarer, at skolerne har en forpligtelse til at sikre kvaliteten i uddannelserne, og derfor kan det blive nødvendigt at gå på kompromis med den geografiske fordeling, hvis der skal spares.

- Vi har en forpligtelse til at opretholde den kvalitet, som er nødvendig, og når et sted kun har et mindre antal studerende er forholdet mellem udgifter og indtægter mere ugunstige, og det forskydes nu i yderligere ugunstig retning.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) oplyste lørdag, at uddannelsessektoren de næste fire år vil blive afkrævet besparelser på to procent årligt. Dermed vil der være anslået 8,7 milliarder mindre til rådighed.

- Der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op, lød det fra ministeren i et interview med Politiken.

Men ifølge Harald Mikkelsen kan man ikke bare finde pengene ved at spare på administrationen.

- Vi har allerede sparet ganske meget. De fleste institutioner har mindsket udgifterne til administration med 20-30 procent de sidste år. Så vi har været der, siger Harald Mikkelsen.

Han oplyser, at mellem to tredjedele og tre fjerdedele af udgifterne går til undervisning, mens administration er langt den mindste del af omkostningerne.

I vores region uddanner professionshøjskolen University College Sjælland blandt andet i byerne Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster og Vordingborg.

/ritzau/


Nyhedsoverblik