Sjællandske ambulanceførere risikerer fyring og lønnedgang

Region Sjælland har sat ambulancekørslen i udbud, men har valgt ikke at sikre ambulanceførernes løn- og ansættelsesvilkår. Kritisabelt, mener fagforeningen 3F.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland har netop sendt ambulancekørslen i udbud. Men i iveren efter det billigste tilbud, ser regionen stort på ambulanceførernes arbejdsvilkår. Det mener fagforbundet 3F.

Radio24syv oplyser, at regionen ser bort fra den såkaldte lov om virksomhedsoverdragelse, der normalt sikrer medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår, når deres arbejdsplads overgår til ny ejer. Og det betyder, at ambulanceførerne kan risikere at blive fyret og genansat til ringere løn- og arbejdsvilkår.

- Jeg synes, konkurrence er sundt, men hvis man kun konkurrerer på at skaffe besparelser ved at hive penge op af lommen på de folk, der arbejder i det offentlige, ved at give dem lavere løn og ringere ansættelsesvilkår, så synes jeg, det er uansvarligt og uanstændigt, siger Thorkild Holmboe Hay, der er transportansvarlig i 3F i Guldborgsund Kommune til programmet Reporterne på Radio24syv.

Mister 16 års anciennitet

En af dem, der kan risikere at blive ramt, er ambulancefører Jesper Korsgaard. Hvis ambulancekørslen overgår til en ny leverandør, risikerer han at blive fyret og genansat på ringere vilkår, som man har set i andre brancher, hvor loven er blevet sat ud af spil.

- Det er klart, at det påvirker os. Hvilken overenskomst har den nye leverandør? Hvilke forhold vil vi blive budt? Vores løn kan falde. Vores anciennitet kan blive nulstillet. Jeg kan risikere at blive fyret og genansat - og miste 16 års anciennitet, siger Jesper Korsgaard til programmet Reporterne på Radio24syv.

Fællestillidsrepræsentant for redderne i Region Sjælland, Morten Andersen, er især bekymret på sine ældre kollegers vegne:

- Nogle af mine ældre kolleger, der ikke har den højeste uddannelse, går og har ondt i maven. De er ikke sikre på at blive genansat af den nye leverandør. Men der er trods alt mangel på redere, og det stiller os i en bedre situation end ellers”, siger han til programmet Reporterne på Radio24syv.

Helt lovligt

Jens Stenbæk (V), formand for Regionsrådet i Region Sjælland anerkender, at udbudsrunder sætter medarbejderne i en utryg situation.

- Vi mener, at konkurrence er sundt, men vi er også kede af at skabe en utryghed. Derfor har vi øget kontrakten fra 5 år til 8 år i denne udbudsrunde - simpelthen for at vi ikke skal i udbud så tit, siger han til Radio24syv.

At regionen ikke har valgt at stille krav om, at den nye kontrakt skal være omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven, er ganske lovligt, fordi det ikke er hele virksomheden, der overgår til en ny leverandør, men kun opgaven med ambulancekørsel.

Samme praksis har været gældende i landets øvrige regioner under tidligere udbudsrunder. Det hollandske firma BIOS har netop vundet efter en udbudsrunde mod Falck til at drive ambulancekørslen i Region Syddanmark de næste 10 år.


Nyhedsoverblik