SF: Redningsveste i pangfarver

Det nytter ikke, at redningsveste ikke kan ses under redningsaktion, mener SF, der nu vil rejse sagen i EU.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om en redningsvest eller svømmevest i skrig-orange eller stærkt gul er langt nemmere at se på havet end en vest i blå, så findes der i dag ingen regler for farverne på veste.

På baggrund af kæntringsulykken i Præstø Fjord sidste fredag vil SF nu have det ændret.

Redningsfolk har fortalt, at de 13 elever, der sammen med to lærere faldt i det iskolde vand, da deres dragebåd kæntrede, var iført blå svømmeveste, der gjorde det svært at se dem i vandet fra redningshelikopterne.

- Når redningsfolk og mennesker med erfaring fra havet siger, at blå redningsveste ikke tilnærmelsesvis hjælper en eftersøgning tilstrækkeligt, så synes jeg, vi har pligt til at få det ændret, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, og fortsætter:

- Jeg synes, den tragiske ulykke ved Præstø viser, at vi bliver nødt til at sikre redningsveste i signalfarver som rød, gul eller orange.

Ifølge SF forhindrer EU-regler Danmark i at lovgive om farven.

- Men så må vi går den lange vej. Jeg vil tale med SF's folk i Bruxelles, og så må vi lave det om ad den vej, siger Karina Lorentzen.

Efter ulykken er det også kommet frem, at eleverne bar svømmeveste fremfor redningsveste.

Svømmeveste bruges ofte af roere, fordi den at nemmere at bevæge sig i. Men til gengæld giver den ikke samme opdrift som en redningsvest og kan heller ikke vende en bevidstløs person i vandet, så man ligger med ansigtet over vand.

- Vi må se på, om det skal være et krav med redningsveste frem for blot svømmeveste.

- Jeg lytter gerne til sagkundskaben, og den dybt tragiske sag fra Præstø, synes jeg, viser, at kombinationen af svømmeveste og den forkerte farve på vesten ikke har sikret de unge godt nok, siger Karina Lorenzen.


Nyhedsoverblik