Scandlines indbringer Femern-godkendelse for EU Domstolen

Rederiet Scandlines vil have EU Domstolen til at vurdere EU Kommissionens godkendelse af finansieringsmodellen for Femern-projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Scandlines anmoder EU Domstolen om at annullere EU Kommissionens godkendelse af finansieringsmodellen for Femernprojektet. Det skriver rederiet i en pressemeddelelse.

- Da EU Kommissionen i juli overraskende pressede en godkendelse af Femernprojektets finansieringsmodel igennem, skete det uden at have åbnet en formel procedure og uden at inddrage eller advare dem, som har klaget over modellen - i alt fem private og offentlige virksomheder - herunder Scandlines. Vi har ikke anden mulighed end at bede om, at Domstolen annullerer beslutningen og således få Kommissionen til at behandle sagen på ny og dermed få en ordentlig juridisk behandling og vurdering af sagen, siger Søren Poulsgaard Jensen, CEO i Scandlines.

Absurd proces

Scandlines’ appel til EU Domstolen bygger blandt andet på, at Kommissionen har godkendt mindst 55 års statsstøtte, som er så lang tid, at det effektivt handler om ubegrænset statsstøtte, mener rederiet. Den bygger også på, at Kommissionen sammen med den danske stat tilsyneladende selektivt vælger forskellige fakta afhængig af formålet. Det er således påfaldende, at EU Kommissionen på den ene side lægger antagelser om fortsat færgedrift til grund, når der skal tildeles en tilbagebetalingstid på 55 år, og på den anden side anvender prognoser uden færgedrift, når den samfundsmæssige værdi skal opgøres til at være høj nok til, at man kan indhente en godkendelse, lyder kritikken endvidere fra Scandlines

- Processen har været ganske absurd: EU Kommissionen og Konkurrencekommissæren har enten sovet i timen eller valgt at sætte kikkerten for det blinde øje, da man hastede en så vigtig beslutning igennem uden at forholde sig til så afgørende uoverensstemmelser i grundlaget, siger Søren Poulsgaard.

Vil have beslutning annulleret

Søren Poulsgaard Jensen understreger behovet for et klart svar og en veldefineret begrænsning af støttens formål og udstrækning.

- Vi har rigeligt med juridiske og forretningsmæssige grunde til at bede EU Domstolen om at vurdere sagen upartisk. Vi ønsker blot, at beslutningen annulleres, således at sagen kan gå retur til EU Kommissionen med pålæg om, at den skal have en ordentlig juridisk behandling med formel procedure og et klart svar på statsstøttespørgsmålet, som reelt stiller konkurrerende virksomheder lige, siger Søren Poulsgaard Jensen.


Nyhedsoverblik