Saxenhøj-forstander: Tiltalt drabsmand skulle ikke have været her

Den 29-årige mand, der er tiltalt i sagen om to drab og et drabsforsøg på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing, skulle aldrig være havnet på hjemmet, siger forstander Erik Søndergaard.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var helt forkert, da en 29-årig, psykisk syg mand kom til Saxenhøj sidste år. Her blev en læge og en socialrådgiver 7. maj 2014 dræbt med knivstik, mens en 50-årig beboer overlevede stikkene. Nu er den 29-årige mand tiltalt for at stå bag, og forsorgshjemmets forstander Erik Søndergaard fortæller, at han mener, den 29-årige skulle have været sendt et andet sted hen.

- Han skulle ikke have været hos os. Der er vi blevet klogere, og der har vi efterfølgende taget vores forholdsregler, når vi indskriver beboere fra behandlingspsykiatrien, siger han til TV ØST efter tirsdagens retsmøde i Nykøbing Falster.

Her har to vidner, der var på arbejde på Saxenhøj 7. maj, forklaret, hvordan de kun kendte meget lidt til tiltalte. Den ene - en kvindelig social- og sundhedsassistent - var kontaktperson for ham, men talte kun sjældent med ham, fordi han ikke ønskede kontakt med personalet. Hun var aldrig på hans værelse, men forsøgte nogle gange at tale med ham.

Ville skyde alle

Hun husker, at hun forud for den 7. maj havde været på ferie, og da hun kom tilbage, havde hun en fornemmelse af, at den tiltalte ikke havde det godt.

- Jeg kunne læse, at han havde truet nogle kolleger med en attrappistol og sagt, at han ville skyde alle. Den 7. maj havde jeg en aftale med ham, så jeg når ned og banker på og siger, hvem jeg er. Han siger 'hvorfor tror du, jeg er verdenshersker og vil tale med dig?'. Jeg kan høre på hans stemme, at han er bange og ustabil, og jeg går derfra igen og ringer til Oringe for at få noget vejledning i, hvad jeg skal gøre. Jeg vil gerne have, at han bliver indlagt, men bliver ikke rigtigt klog på, hvad jeg skal gøre, fortalte kvinden i retslokalet tirsdag.

Hun kontakter også en fra psykoseteamet og lægen, der senere ender med at blive dræbt. Lægen går sammen med en socialrådgiver ind til tiltalte, mens vidnet går over for at spise frokost. Kort tid efter hører hun dog larm fra tiltaltes værelse og skynder sig ud. Her ser hun, socialrådgiveren ligge på græsset, mens lægen ligger indenfor i en blodpøl. De ender begge to med at miste livet på grund af de knivstik, de har fået - ifølge anklagerne af den 29-årige.

Vi gjorde det rigtige

Selvom Erik Søndergaard erkender, at den tiltalte altså skulle have været et andet sted end Saxenhøj, mener han, at stedet levede op til deres ansvar.

- Vi gjorde de rigtige ting dengang. Vi var i kontakt med behandlingspsykiatrien, der gav vejledning, og den vejledning fulgte vi, siger Erik Søndergaard.

Det lyder som om, han har fået lov til at sejle lidt rundt i systemet.

- Det forstår jeg godt, du siger, men jeg synes, vi havde meget godt styr på situationen ud fra de informationer, vi havde om ham. Det var bare ikke ret mange, og tiltalte ønskede ikke at give samtykke til, at vi kunne hjemtage for eksempel journaler og udtalelser om ham fra psykiatrien. Det er jo hans ret, og i den situation, synes jeg ikke, vi kunne have gjort noget andet, siger Erik Søndergaard.


Nyhedsoverblik