Saxenhøj-ansatte: Retssagen er ikke et punktum

Drabet på en læge og en socialrådgiver i maj sidste år har sat sine spor på forsorgshjemmet Saxenhøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag den 29. september begynder retssagen mod den 29-årige mand, der blandt andet er tiltalt for at have dræbt to ansatte og såret en beboer på Saxenhøj. Den 29-årige var beboer på forsorgshjemmet, da knivstikkeriet fandt sted.

- Det føles ikke som et punktum. I hvert fald ikke for mig. Det ændrer jo ikke ved, hvad der er sket, siger Erik Søndergaard, som er leder på Saxenhøj.

På den græsplæne, hvor drabene skete, har de ansatte plantet to bøgetræer til minde om de to kollegaer, de mistede livet på tragisk i maj sidste år. 

- Det giver ro, at man har et sted, hvor man kan mindes, siger socialpædagog Lone Merkel.

Men træerne er ikke den eneste ændring, der er sket på Saxenhøj siden drabene. Allerede få dage efter knivstikkeriet kom der fokus på sikkerheden. Dengang blev beboernes adgang til knive blandt andet reduceret ved, at knivene blev boltet fast til væggene i fælleskøkkenet.

Siden er flere værelser blevet lukket af, fordi flugtvejene var for dårlige, lige som alarmsystemet, der alligevel skulle fornys, har fået en ekstra funktion, som skal sikre medarbejdere, der bliver udsat for vold.

- Vi har fået en "man down"-funktion. Hvis vi lægger den walkie, vi har med os overalt, ned i over 30 sekunder, så går alarmen til alle ansatte, siger Erik Søndergaard.

Walkien har en GPS, der fortæller nøjagtig, hvor medarbejderen befinder sig. 

- Jeg tænker ikke så meget over det i hverdagen, men hvis jeg står i en konfliktsituation, er det trygt at vide, at man har alarmen, siger socialpædagog Lone Merkel.

De ansatte på Saxenhøj har også taget et nyt system for overlevering mellem dag-, aften- og nattevagter i brug, og de overleverer information om de forskellige beboere oftere end tidligere. Derudover laver de ansatte en såkaldt tryghedsplan for hver ny beboer, som skal give de ansatte viden om, hvordan beboerne reagerer i forskellige situationer.

- Det gør, at jeg kan vurdere, hvor stor risiko, der er ved en beboer, som opfører sig anderledes end normalt, og at jeg kan trække mig og vende tilbage senere, siger Lone Merkel.

Der er plads til 55 beboere på Saxenhøj. Beboerne er ikke dømte eller indsatte. De er typisk hjemløse, der bor på forsorgshjemmet for at lære, hvordan de skal klare sig i eget hjem.


Nyhedsoverblik