Sankt Hans-tradition kan stamme fra Kalundborg

Den danske tradition med at sende heksen til Bloksbjerg på Sankt Hans-bålet startede muligvis i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For de fleste er en Sankt Hans-aften i dag ensbetydende med, at der bliver sendt en heks til Bloksbjerg på Sankt Hans-bålet. Og ifølge museumsinspektør Mads Findal Andreasen fra Kalundborg Museum, så er det muligvis en tradition, der er opstået i Kalundborg.

- Det virker både sandsynligt, plausibelt og – der er i hvert fald ingen kilder, der modsiger det, forklarer han.

Nærmere betegnet stammer fortællingen fra en historiker, der mener, at traditionen skulle være opstået omkring Kalundborg Skibsværft i 1920 eller 1921.

Her skulle værftet have sendt bud efter en større mængde tyske værftsarbejdere, som skulle assistere på det nyåbnede værft. Og det var altså disse tyske arbejdere, der muligvis har fået bragt skikken med sig. I Tyskland var det nemlig en kendt skik at afbrænde strådukker - dog aldrig i hekseform.

Men her er forklaringen ifølge museumsinspektøren måske, at der ved et specifikt Sankts Hans-bål i Tyskland ved Floden Inn blev brændt fugleskræmselslignende dukker af, som blev kaldt "hexe" - simpelthen fordi det skulle være ordet brugt for fugleskræmsel der.

- Hvis vi forestiller os, at de tyske værftsarbejdere har brændt et fugleskræmsel af på stranden ved værftet i Kalundborg Sankthansaften 1920 eller 1921, så har det nok lokket gammelkalundborgensere af huse. Og hvis disse så i øvrigt har husket eller kendt Holger Drachmanns midsommervise Vi elsker vort Land fra 1885 med teksten: ”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde”, så har der ikke været langt til fremover at kalde strødukken for en heks. Og vupti - en tradition er født, forklarer Mads Findal Andreasen.

 

 


Nyhedsoverblik