Sag om værested vækker undren på Christiansborg

Sagen om Birkehuset i Slagelse ender nu på socialministerens bord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen om værestedet Birkehuset i Korsør lander nu på socialministerens bord. Det er SF's socialordfører, Trine Mach, der vil bede socialminister Manu Sareen (R) om en redegørelse.
 
Det fortæller P4 Sjælland.
 
Hun undrer sig over, at Slagelse Kommune endnu ikke har fundet en løsning på, at en stor gruppe psykisk syge i Korsør efter en række skræmmende episoder ikke ønsker at bruge værestedet, der er placeret midt i et stærkt belastet boligkvarter.
 
- Vi har jo at gøre med en gruppe borgere, som er særligt sårbare, og som man har pligt til at lytte til. Jeg kan ikke forstå, at man ikke har løst det her for længst, siger Trine Mach til radiostationen.
 
Gør de sårbare trygge

Sagen om værestedet skaber også bestyrtelse hos Dansk Folkeparti. Partiets psykiatriordfører Liselott Blixt opfordrer politikerne i Slagelse til at finde løsning, som de psykisk sårbare borgere kan føle sig trygge ved.
 
- Tænk, hvis der var tale om en kræftpatienter. Der kan vi godt forstå, at der skal foregå en rehabilitering i fred og ro. Men når der er tale om psykisk syge, som lider af selvmordstanker og angst, så kan man ikke forstå, at det har konsekvenser, at man lægger et værested, hvor der er mest ballade og hvor man er bange for omgivelserne, siger hun til P4 Sjælland.
 
Placeringen af værestedet vækker også undren hos en ekspert, der mener, at Slagelse Kommune kan være på tynd is, når det gælder tilbuddet i Korsør. Tilbuddet kan være uegnet, siger lektor i socialret, Nina von Hielmcrone fra Ålborg universitet.
 
- Kommunalbestyrelsen har en forpligtelse i forhold til den her målgruppe. De skal sørge for, at der er egnede aktivitets- og samværstilbud, og hvis det er sådan, at hovedparten af brugerne med god grund føler sig utrygge ved det, så er tilbuddet ikke egnet, siger hun.
 
Kommunen bør tage hensyn til borgernes angst for at komme i området, når man tilrettelægger et fritidstilbud, understreger Nina von Hielmcrone.
 
- Man bliver nødt til at tage hensyn til, at der er tale om en meget sårbar gruppe, der kan blive belastet mere af negative oplevelser end de fleste mennesker bliver det.
 
Få bruger ikke huset

I går sagde formanden for Handicap- og psykiatriudvalget i Slagelse, Anders Koefoed (V) til P4 Sjælland, at kommunen er i dialog med de 12-15 borgere, der ikke ønsker at komme i Birkehuset.
 
Således holdt udvalget et dialogmøde med gruppen i oktober, hvor de blev tildelt personalestøtte et par timer hver anden uge i det alternative værested, de selv har oprettet i et festlokale ved et ældrecenter.
 
Anders Koefoed siger, at der også er en række andre brugere af Birkehuset at tage hensyn til, og at der ikke i øjeblikket er råd til et nyt værested i Korsør.
 
Ifølge en opgørelse fra februar 2014 er der dagligt i gennemsnit godt tre brugere i Birkehuset. Opgørelsen dækker dog kun tiden, hvor der er personale til stede. Det reelle tal kan derfor være større. Hertil kommer en større gruppe unge, der mødes til cafe-arrangementer i Birkehuset to gange om ugen.


Nyhedsoverblik