Såret soldat i behandling i trykkammer

I 2006 blev Morten Mathiasen under sin udsendelse til Afghanistan skudt i hovedet af en snigskytte. Alt tydede på, at han skulle leve resten af sine dage som en grøntsag. Men ved hjælp af nye behandlingsmetoder rejste han sig fra sygesengen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2006 var Morten Marthiasen udsendt som soldat til Afghanistan. Et skud fra en snigskytte ændrede hans liv for altid.

I flere uger svævede Morten Marhiasen mellem liv og død. Han overlevede, men et stort ar i hans hovedbund vidner om det fatale skud.

- Da jeg vågnede fra koma troede jeg, at jeg bare lige skulle igennem lidt genoptræning, og at jeg så ville være fit for fight, fortæller Morten Mathiasen.

Sådan skulle det ikke gå, men efter fire år er Morten Mathiasen nået så langt, at han nu kan gå ved hjælp af et gangstativ.

Inden udsendelsen til Afghanistan havde Morten Mathiasen kun lige mødt sin nuværende kone Mali Fergo. Mange anbefalede hende, at hun forlod Morten Mathiasen, og at hun ikke skulle ofre sit liv på at redde ham. Man Mali Fergo var ikke i tvivl om, at hun ville blive

- Når folk siger, at de ikke forstår, hvorfor jeg bliver sammen med Morten, så tænker jeg bare, at det er synd for dem, at de ikke har mødt en, som de vil kæmpe for. Al den energi og livskraft som Morten viser, inspirerer mig, fortæller hun.

De første to års genoptræning foregik på det offentliges regning. Derefter blev kassen smækket i, men parret ville ikke opgive håbet om at få Morten op at gå igen. De tog til USA, hvor hjerneskadede som Morten Mathiasen behandles ved at blive udsat for det samme tryk som det dykkere udsættes for.

Stædig og insisternede, som Morten Mathiasen er, er det efterfølgende lykkes ham at overbevise danske læger om, at han også skal behandles i trykkammer i  Danmark. Det er en behandling, som foregår på Rigshospitalet i et apparat, der mest af alt ligner en ubåd. Hver behandling varer halvanden time.

- Det svarer til, at man dykker 14 meter. Når vi har nået den rigtige dybde, om man så må sige, starter vi iltbehandlingen. Det sker ved, at patienten får en gennemsigtig hætte over hovedet, som bliver fyldt med ren ilt, fortæller overlæge Erik Jansen fra Rigshospitalets Trykkammer.

Der findes, ifølge Erik Jansen, ikke meget forskning om hjerneskader og trykbehandling. Typisk bliver behandlingen brugt til sår, der ikke kan hele, eller knogleinfektioner.

- Amerikanske forskere har fundet ud af, at trykbehandling skaber flere stamceller. Det er de celler, som løber rundt i kredsløbet og reparerer, hvor der er brug for det, siger overlæge Erik Jansen.

Trykbehandlingen har virket på den hjerneskade, som Morten Mathiasen har, og det er opsigtsvækkende - selv for en overlæge, der har set lidt af hvert.

- Det har givet overraskende resultater, og det åbner samtidig en lang række spørgsmål om, hvem der kan bruge det, og hvad det kan bruges til, siger Erik Jansen.

Det er altså noget, der kræver forskning, men hvem ved, måske bliver Morten Mathiasen bare den første i rækken af personer, der trodser deres hjerneskade under tryk.

For en del af Morten Mathiasens erstatning har parret i øvrigt bygget deres drømmehus. Men her stopper drømmen ikke. Til september åbner de i Ringsted et træningscenter for handicappede og sårede soldater:

- Det er Mali som skal kører selve centret, men jeg vil også være der, og tale med de soldater, der kommer. På den måde skal det også være et sted, hvor sårede soldater kan opbygge et netværk med andre, der står i samme situation som dem selv, fortæller Morten Mathiasen


Nyhedsoverblik