Rygere kolde overfor dødsrisiko (Video)

Hver dag dør mellem en og to personer her i landsdelen af sygdommen KOL - populært kaldet rygerlunger. Men rygerne tager ikke den dødelige sygdom alvorligt nok viser en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For to år siden fik Bent Pedersen konstateret lungesygdommen KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, også kaldet rygerlunger.  Sygdommen havde han haft i flere år inden han gjorde noget ved det.

- Normalt havde jeg det rimeligt. Selvfølgelig blev jeg forpustet, men det var ikke noget jeg bed mærke i. Jeg gik jo bare og arbejdede som tømrer, siger 54-årige Bent Pedersen fra Nykøbing Falster.

l dag kan han ikke længere klare et fuldtidsjob som tømrer. Han har også svært ved at gå op af trapper, og han har måttet sælge huset, fordi der var for mange trapper.

[video:video_mangler:100114_rygersygdom.flv]

KOL er en kronisk sygdom i luftvejene og lungerne, hvor lungevævet langsomt nedbrydes. 85 procent af tilfældene skyldes rygning.

- KOL er en slags ældning af lungerne. Det kommer ubemærket i starten og det kan fortsætte helt ned til halvdelen af lungefunktionen, før folk bliver opmærksomme på at noget er galt, siger Asbjørn Høegholm, Overlæge, Lungemedicinsk Afd., Næstved Sygehus.

En ny undersøgelse fra netdoktor.dk viser, at rygerne på Sjælland lukker øjnene for sygdommen, selvom de godt ved, at de er i risikogruppen. Fordi at de er så dårlige til at få lungerne undersøgt, kan lungernes funktion være nedsat med hele 43 procent, når sygdommen bliver opdaget.

- Det er vigtigt at opdage, fordi man ikke kan gøre lungefunktionen god igen. Lungen er blevet gammel. Den er måske blevet 30 år ældre end man egentlig er. Og der kan man ikke bare sætte tiden tilbage. Skaden er sket, men man kan undgå at skaden fortsætter med at udvikle sig, siger Asbjørn Høegholm, Overlæge, Lungemedicinsk Afd., Næstved Sygehus.

Løsningen er ganske entydig - et rygestop er det eneste der virker rigtig effektivt. Men det lader ikke til at blive løsningen for Bent Pedersen. Han bliver ved med at ryge, til trods for at hans lungekapacitet er nedsat med 35-40 procent.


Nyhedsoverblik