Rødt lys giver falske alarmer

Røde lys på skorstene og andre høje bygninger er skyld i mange falske alarmer, hvor folk tror de har set en nødraket.

Alene i maj måned havde Søværnets Operative Kommando syv alarmopkald, hvor folk sagde, at de havde set en rød nødraket på nattehimlen. Men i alle tilfælde viste det sig, at der var tale om falske alarmer.

Det koster dyrt hver gang, da SOK enten sender egne skibe eller en helikopter til stedet. Nogle gange beder man også skibe i nærheden om at hjælpe med til at lede og søge, og på land sender politiet folk ud til kysten for at spejde efter flere nødblus eller tegn på en søulykke.

Hos SOK forklarer stabsvagten til TV2 Øst, at det i flere tilfælde er fordi folk tager fejl af en nødraket og røde lys på toppen af skorstene, broer, højspændingsledninger eller høje bygninger.

- Hvis man ser lyset på afstand og i et specielt lys, så kan folk blive i tvivl om, det var et nødblus, de så, siger Klaus Rehkopff, der sidder i stabsvagten hos SOK til TV2 Øst.

Men fald i andre alarmopkald

Til gengæld kan SOK glæde sig over et fald i antallet af sager, hvor en fisker frygtes omkommet. Tidligere slog mange alarm, hvis et familiemedlem var ude at fiske, og ikke kom hjem til aftalt tid. Men det problem er blevet løst af mobiltelefonen.

- Mobiltelefonen har været en stor hjælp for os, og vi anbefaler alle sejlere, at de tager en mobil med og sørger for de også har en VHF radio ombord, når de sejler ud, siger Klaus Rehkopff i stabsvagten hos SOK.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App