Retssager truer Femern-projekt

Tyske modstandere af Femernprojektet varsler stribevis af sagsanlæg mod forbindelsen, der kan gå en svær fremtid i møde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De kommende år kan blive særdeles indbringende for en række tyske advokater, men en drøj tid for Femernbæltprojektet. De tyske tunnelmodstandere varsler nemlig sagsanlæg i stribevis mod den dansk-tyske forbindelse, som de frygter, vil smadre natur, turisme og de 600 arbejdspladser, som rederiet Scandlines i dag er vært for på tysk side.

Det fortæller P4 Sjælland.

Naturforening klar med topadvokat

Tysklands store naturforening, NABU, med langt over halv million medlemmer meddelte torsdag på et pressemøde i København, at de har kørt en topadvokat i stilling. Han skal forsøge at bremse projektet, når foreningen, som led i den tyske beslutningsproces om et års tid får mulighed for at komme med juridiske indsigelser.

Men også den tyske socialdemokratiske landspolitiker Bettina Hagedorn mener, at der kan blive travlt i de tyske retslokaler. Hun er valgt i Østholsten, hvor Femernbelt er en varm kartoffel, som har givet anledning til op mod 3000 indsigelser.

Frygter naturødelæggelse og tabte turismeindtægter

Hun er selv indædt modstander af tunnelen og vurderer, at adskillige hundrede private tyskere i øjeblikket er på vej med sagsanlæg mod projektet. De private frygter alt fra naturødelæggelse til tabte turismeindtægter. Samtidig er de mange hundrede arbejdspladser i forbindelse med Scandlines tysklandsfærger også i fare, hvis tunnellen bliver realiseret.

Bettina Hagedorn peger desuden på, at der rent politisk er god grund til at genforhandle traktaten, der i sin tid blev underskrevet af både Danmark og Tyskland.

- I Paragraf 22. i traktaten står der, at den kan genforhandles, hvis omstændighederne ændrer sig betydeligt. Og det, mener jeg i den grad, de er, siger Bettina Hagedorn til P4 Sjælland.

Økonomien er skredet

Hun peger blandt andet på, at økonomien er skredet, og at da man lavede traktaten, var det stadig en bro og ikke en tunnel, der var på tale, siger Bettina Hagedorn.

- Gode naboer sætter sig ned og taler sammen, tilføjer hun.

Bygherren Femern A/S har ikke haft lyst til at kommentere de mulige juridiske udfordringer de kan vente fra både naturfredningsforening samt private tyskere. Men at stemningen ikke er god mellem de tyske modstandere og bygherren viste sig med alt tydelighed på pressemødet torsdag middag.

Her havde Femern A/S valgt at troppe op med en enkelt repræsentant for at høre hvad der blev sagt på mødet. Men inden mødet gik i gang blev medarbejderen bedt om at forlade stedet. Til pressen forklarede talsmanden for NABU at man ikke ønskede at have bygherren til stede '...da de havde opført sig dårligt ved at lignende pressemøde i Berlin'.


Nyhedsoverblik