Rekordhøjt antal drukneulykker i Region Sjælland

15 ud af landets 57 drukneulykker sker i Region Sjælland, der er den region, hvor flest er omkommet i drukneulykker i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland er den region i Danmarks, hvor flest personer omkommer i drukneulykker. Det viser TrygFondens Nationale Druknestatistik, der netop er offentliggjort.

Sjælland tegner sig for 15 ud af 57 drukneulykker i Danmark i det senest opgjorte år, som er 2012, skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

Fokus på forebyggelse

Med 15 fatale drukneulykker er Sjælland dermed den region i Danmark, hvor flest personer er omkommet i en drukneulykke i 2012. Det er samtidig det hidtil højeste antal drukneulykker i regionen siden 2007. Stigningen sker efter 2 år, hvor antallet ellers har været faldende. Det bør give anledning til et øget fokus på at forebygge drukneulykker, vurderer TrygFonden, som står bag landets største kystlivredningstjeneste.

- Det svarer til, at Sjælland nu står for mere end hver 4. fatale drukneulykke i Danmark. Set over de seneste 6 år er de fleste drukneulykker på Sjælland koncentreret omkring Odsherred i nord og Lolland, Guldborgsund og Vordingborg i syd. Vi er lige nu godt på vej ind i højsæsonen for drukneulykker, og vi vil i TrygFonden gøre vores til at fortsætte det forebyggende arbejde, siger René Højer, områdechef for sikkerhed og ansvarlig for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Alkohol indblandet i 40 procent af tilfældene

Han opfordrer til, at man lokalt ser på, om man kan gøre noget for at forbedre sikkerheden. Drukneulykker på Sjælland er ligeligt fordelt mellem de lokale havne, kysterne og åbent hav i forbindelse med fritidsfiskeri og fritidssejlads.

Og på tværs af landet viser druknestatistikken, at der blandt alle fatale drukneulykker i 2012 var alkohol involveret i rekordmange tilfælde – 40 procent mod i gennemsnit 26 procent i perioden 2001-2012. I havne er andelen helt oppe på mere end 60 procent.

- Spiritus og aktiviteter ved vand er uden tvivl en rigtig dårlig cocktail. Er man beruset, er der alt andet lige større risiko for at snuble på båden, ryge overbord eller falde i vandet langs kajen, når man er på vej hjem fra en bytur. Og vi ser desværre hvert år mange eksempler på, hvor stærkt det kan gå, når man først er røget i vandet. Blandt druknede bådfolk ved vi desuden, at der i 7 ud af 8 tilfælde ikke var oplysninger om, at vedkommende bar redningsvest. Det er helt sikkert, at flere ville overleve, hvis de i det mindste havde redningsvest på, siger René Højer.

10 ud af 15 omkom ved kysten

I Region Sjælland i 2012 omkom 10 personer ved kysten, 2 på åbent hav, 1 i havn, 1 i vandløb og 1 i havebassin. Drukneulykkerne fordelte sig på Odsherred, Greve, Vordingborg, Kalundborg og Lolland.

Det samlede tal for druknedøde i Danmark i 2012 var 104, hvoraf de 57 skyldtes en ulykke. Følgende kommuner er medregnet til Sjælland: Greve, Køge, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Faxe, Kalundborg, Ringsted, Slagelse, Stevns, Sorø, Lejre, Lolland, Næstved, Guldborgsund og Vordingborg.

Aktionstal fra livredderne i år:
Den første uge af badesæsonen er gået, og for Region Sjælland ser tallene for uge 26 ud, som følger:

  • Sjælland og Lolland-Falster: I alt: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 13, forebyggende indsatser: 3, oplysende indsatser: 862.
  • Marielyst Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 1, forebyggende indsatser: 0, oplysende indsatser: 44.
  • Enø Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 4, forebyggende indsatser: 0, oplysende indsatser: 230.
  • Feddet Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 2, forebyggende indsatser: 0, oplysende indsatser: 84.
  • Gudmindrup Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 2, forebyggende indsatser: 2, oplysende indsatser: 195.
  • Høve Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 2, forebyggende indsatser: 0, oplysende indsatser: 183.
  • Rørvig Strand: Livreddende aktioner: 0, almindelige førstehjælpsindsatser: 2, forebyggende indsatser: 1, oplysende indsatser: 126.

Søsportens Sikkerhedsråd, Søværnets Operative Kommando (SOK) og TrygFonden er lige nu aktuel med kampagnen 'Brug Vesten'. Derudover har SOK i samarbejde med TrygFonden udarbejdet oplysningsfilmen 'Bliv set på havet'. Filmen kan ses på http://vimeo.com/69880670.

 


Nyhedsoverblik