Regeringen er klar til at lukke regionerne

To udvalg i Folketinget skal se på, hvem der skal afløse regionerne. Regeringen skal dog vinde valget først.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Regeringen er blevet enig med Dansk Folkeparti og løsgængeren Pia Christmas-Møller om at nedlægge regionerne.

Partierne er samtidig enige om at nedsætte to udvalg, som skal se på, hvad og hvem der skal afløse de nuværende fem regioner.

Det ene udvalg skal se på, hvordan den nye sygehusstruktur skal være, og det andet skal se på, hvem der skal overtage opgaverne. Det sker blandt andet efter sommerens kritik af ventetider på Region Hovedstadens skadestuer.

Hensigten er, at regionerne skal afvikles inden næste regionsrådsvalg, der afholdes i 2013.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), har efterlyst et svar på, hvem der skal overtage ansvaret for de praktiserende familielæger og resten af praksissektoren i de nye sygehusfællesskaber:

- Vælgerne har krav på at få at vide, hvem der skal have ansvaret for sundhedsvæsnet, hvis regeringen og Dansk Folkeparti vil nedlægge regionerne, siger han.

Det er imidlertid først efter et folketingsvalg, at detaljerne i den nye struktur vil blive fastlagt og aftalen omsat til lov. Hvis der overhovedet bliver noget at snakke om på det tidspunkt.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, og resten af oppositionen har nemlig afvist at nedlægge regionerne. Tværtimod. Hvis oppositionen vinder folketingsvalget, er planen at styrke regionerne med nye opgaver.

Næstformand i Danske Regioner Carl Holst (V) fremhæver, at regionerne på få år har optimeret og forbedret behandling på en række områder, netop fordi regionerne både har ansvaret for sygehusene og praksissektoren.

- Flere overlever kræft efter, at behandlingen er blevet forbedret, siger han.

En række eksperter har desuden advaret mod en forhastet nedlæggelse af regionerne.

 

 


Nyhedsoverblik