Pust i næsen letter smertehelvede

Forsøg fra den sydlige del af region Sjælland betyder nu, at patienter med smerter som det første kan få smertelindring, når hjælpen når frem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

900 patienter fra den sydlige del af Region Sjælland med voldsomme smerter har deltaget i et af de hidtil største forskningsprojekter i hele verden med akut smertelindring.

Det oplyser DR Sjælland.

Og forsøget fører nu til, at samtlige ambulancer i Region Sjælland og hovedstaden bliver udstyret med en lille spray som på kort tid kan tage de værste smerter,

Det var nærmest en tilfældighed, der satte det store forsøg igang, fortæller læge på Præhospitalt Center i Region Sjælland, Ole Hendriksen til DR Sjælland:

- Stoffet hedder Instanyl og har været brugt af cancerpatienter i eget hjem. Når de har fået voldsomme gennembrudssmerter, har de haft muligheden for at bruge den lille spray. Vi tænkte, at det måtte være muligt at bruge til voldsomme smerter hos patienter ved trafikulykker, patienter der var ramt af blodprop i hjertet eller f.eks. nyresten.

- Forsøget med de godt 900 patienter over to år i den sydlige del af Region Sjælland viste lovende resultater. Ambulancebehandlerne har indberettet til protokollen hver eneste gang, de har brugt Instanyl , omstændigheder og evt. bibirkninger. Kun 37 af de mere end 900 patienter oplevede lettere bivirkninger i form af svimmelhed eller kvalme, Der var ingen alvorlige tilfælde, siger læge Ole Hendriksen, der selv er specialist anæstesi, smertelindring og bedøvelse.

Korpslæge hos Falck, Svend Trautner har stået i spidsen for det sjællandske forsøg, der har vakt genklang helt i USA fordi så mange patienter har deltaget i forsøget:

- Det er helt enestående, at vi har så stort et undersøgelsesmateriale, og det er uden betænkelighed at det nu er udbredt til alle ambulancer i både Region Sjælland og hovedstaden, siger Svend Trautner der forventer, at de tre øvrige danske regioner følger efter.

Ambulancebehandler Kenny Homann, Slagelse er en af de mange hundrede der nu er uddannet i at bruge den lille spray med Instanyl, som det stærke morfinpræparat hedder:

- Det er en kæmpe fordel at vi kan give lindring med spray når vi kommer ud til svært tilskadekomne i trafikken, siger han til DR Sjælland.

- Vi skal ikke til at bruge sprøjter og andre medikamenter, før vi kan flytte den tilskadekomne over på båren. Det er også yderst effektivt hvis en patient har svære smerter som følge af en blodprop i hjertet eller f.ek.s. nyresten eller andre skader på indre organer, siger han til radiostationen.


Nyhedsoverblik