Psykisk syge på Falster får sparekniven

Når kommunerne skal spare, så rammer det ofte de svageste. I Guldborgsund går det ud over de psykisk syge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Indtil nu har Elsebeth Kjær, der lider af angst, haft mulighed for at hygge sig med ligesindede på værestedet "Den åbne dør" i Nørre Alslev. Men fra midten af januar 2010 bliver åbningstiderne på stedet mere end halverede. I stedet for 40 timer om ugen, vil caféen kun være åben i 15 timer.

- Jeg synes, at det er urimeligt, siger Elsebeth Kjær, der lige nu er ved at bygge et kaninbur i værestedets værksted.

Stedet har flere end 30 registrerede brugere. Halvdelen bruger værestedet hver dag.

- "Den åbne dør" er livsvigtigt for mig. Jeg elsker at være her. Uden værestedet ville jeg sidde derhjemme og være ensom, fastslår den psykisk syge kvinde.

For at bevare værestederne i Nørre Alslev, Sakskøbing og Gedser protesterede Elsebeth Kjær og de andre psykisk syge i sensommeren. Dengang truede kommunen med at lukke og slukke, og Elsebeth Kjær sagde sådan her: 

- Hvorfor er det os, der skal spare? Hvorfor kan politikerne ikke bare få noget mindre i løn?

Lukningen blev afværget. Men John Jakobsen, der er leder af Den åbne dør, frygter, at det blir næste skridt - nu hvor åbningstiden er mere end halveret.

- Jeg synes, at det er for dårligt. Jeg kan slet ikke se, at politikerne tager hensyn til brugerne, siger han.

John Jakobsen er sikker på, at kommunen bevidst udsulter værestedet som straf for sensommerens demonstration, så stedet til sidst bliver brugerstyret, og det er langt fra lykken.

- Der bliver flere og flere narkomaner i det her samfund, og mange af dem får sindslidelser. Psykisk syge mennesker på stoffer kan være voldsomme og truende i vores adfærd, og dem kan borgene altså ikke tage hånd om alene, mener lederen.

Ifølge John Jakobsen vil kommunen gerne have de psykisk syge samlet på værestedet Viften i Nykøbing Falster. Men det er efter hans mening helt gak gak.

- Det er jo ikke, fordi vores brugere ikke vil til Nykøbing Falster, men hvis du er paranoid eller har angst, tør du altså ikke tage bussen eller toget, fortæller John Jakobsen, der til marts går på efterløn i protest mod de ringere vilkår.

Men Elsebeth Kjær giver ikke sådan op.

- Vi bliver ved med at kæmpe for det her sted, slutter hun med et skævt smil.

Her til aften lover Guldborgsunds nye borgmester, John Brædder, at vilkårene på værestederne ikke bliver dårligere, men på grund af kommunens million-uderskud kan han ikke love, at de bliver bedre.


Nyhedsoverblik