Psykisk syg tvinges i jobtræning

Faxe Kommune vil for anden gang sende en 37-årig kvinde i jobtræning. Og dét selvom kommunens egne eksperter vurderer hende uegnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Opdatering
Clock26. sep 2023, kl. 15:00
Ægteparrets navne er fjernet fra artiklen af personlige årsager.

Med rystende hænder og et tomt blik stirrer en 37-årig kvinde fra Faxe Kommune ud i lokalet. Hun har ikke arbejdet siden 2007. Hun har simpelthen ikke kunnet. Men Faxe Kommune vil ikke opgive at få hende i arbejde igen. For anden gang vil kommunen sende hende på arbejdsprøvning - til stor frustration for kvinden og hendes mand.

- Vi føler os virkelig dårligt behandlet. Det er jo ikke en brækket arm - det er inde i hovedet, det foregår. Det er svært, for der er nogle folk, der ikke kan finde ud af, at tage sådan noget seriøst. Det er lidt mit indtryk af kommunen, siger kvindens mand til TV2 Øst.

Kvinden har diagnoserne social fobi, angst og kronisk depression. Ved sin første arbejdsprøvning kunne hun kun møde op 4 ud af 17 gange, og konklusionen fra kommunens egne eksperter var entydig: Kvinden er for syg til at kunne arbejde.

- Kvinden (navn fjernet, red.) afsluttes i KVM, og der vurderes samlet, at hun ikke er i besiddelse af nogen brugbar arbejdsevne i forhold til arbejdsmarkedet, skriver KVM - et firma ansat af kommunen selv til at vurdere arbejdsprøvningen.

Hos Jobcenter Faxe vil man ikke kommentere på den konkrete sag. Men man holder fast i, at kvinden skal prøves igen.

- På det tidspunkt, vi traf beslutningen, har vi vurderet, at hun muligvis kunne få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. For at få førtidspension skal det være kronisk. Vi skal være helt sikre på, personen ikke kan arbejde igen, siger arbejdsmarkedschef for Jobcenter Faxe, Kasper Sonne.

En beslutning, som vækker bekymring i Landsforeningen for psykiske lidelser, Sind. Jobcentrene skal tage ekspertvurderinger mere alvorligt.

- Kommunen skal lytte til, dem der har forstand på sygdommen. Konsekvensen er jo hun går fuldstændig ned med flaget og havner på diverse psykiatriske afdelinger. Og hvor er vi så henne, spørger Mogens Nielsen, kredsformand for Sind i Stormstrøm.

Da kvinden siden 2010 har været uden indkomst, har parret mere end svært ved at få dagligheden til at hænge sammen. Huset, de boede i, er sendt på tvangsauktion, og de bor nu til leje. En godkendelse af førtidspension vil derfor forandre alting.

- Det ville jo gøre, at jeg ikke skulle bede min mor om at fylde vores køleskab, siger kvindens mand.

- Og at vi kan blive boende, tilføjer hans kone stilfærdigt.


Nyhedsoverblik