Prom-fætre dømt

Foto: TV ØST

Fætrene Prom skal betale Miljøstyrelsen en erstatning på 1,325 millioner kroner for oprydning af kemikalieaffald på deres virksomhed, der blev lukket i 1997. Det er netop afgjort i Østre Landsret.

Svineriet fra Prom-virksomheden i Viemose er kaldt danmarkshistoriens største miljøforurening og nu er der sat et sidste punktum i  den tolv år gamle sag.

De to fætre Claus og Henrik Prom er onsdag i Østre Landsret idømt en erstatning på tilsammen 1,3 millioner kroner. Erstatningen er blot en femtedel af kravet fra Miljøstyrelsen, som lød på 6,7 millioner kroner

Proms Kemiske Fabrik blev  grundlagt i Viemose i 1960erne af to brødre, og det giftige affald begyndte at hobe sig op.

I 1994 gik virksomheden konkurs, og fætrene Henrik og Claus Prom forsøgte at redde stumperne og oprette et nyt firma, HC Prom Kemi Aps.

Den nye virksomhed blev tvangslukket i 1997 - og Claus Prom flygtede til England.

Op gennem 90'erne kørte en række retssager - og den sidste dom faldt i 2001. Her blev Henrik Prom i Højesteret idømt en bøde på 300.000 kroner og 40 dages betinget fængselstraf.

Det var Miljøstyrelsen, der her til sidst havde trukket fætrene  i Landsretten.  Styrelsen mente, at de to skulle betale 6,7 millioner kroner - eller en tredjedel af det, som det havde kostet at rydde op på grunden. I alt har oprydningen efter Prom-virksomheden nemlig kostet skatteyderne cirka 20 millioner kroner.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App