Politi: Beslutning om frit lejde kom ikke fra regeringen

Beslutningen om at give flygtninge og migranter frit lejde til at forlade Rødbyhavn onsdag kom ikke fra regeringen. Det fortæller politiet på et pressemøde torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var ikke en regeringsbeslutning, da mange flygtninge og migranter fik frit lejde til at forlade togene i Rødbyhavn onsdag og til at rejse videre gennem Danmark. 

En betjent på stedet sagde onsdag, at regeringen havde givet ordre til at lade flygtninge og migranter gå. 

Men det er ikke korrrekt. Beslutningen kom fra Rigspolitiet og ikke regeringen.

- I forbindelse med optagelser, giver en af vores betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi indtryk af, at det er en beslutning, der er taget af regeringen. Det kan jeg klart afkræfte. Det er en politimæssig beslutning. og den er i direkte forlængelse af, at Rigspolitichefen i aftes går ud og meddeler, at det er sådan her, vi håndterer situationen. Når man står i den her svære situation og skal begrunde, hvorfor vi har valgt den her praksis, så er der nok helt naturligt et ønske om at fremstå med stor tyngde, og det er formentligt baggrunden for, at den her kollega har udtalt sig sådan. Jeg beklager naturligvis, at vi har bibragt den forvirring. Jeg skal love, at vi også tager fat i den kollega, når han nu har sovet ud, for han har været på tjeneste hele natten, og får forklaret ham den rette sammenhæng, siger politiinspektør Kim Kliver.

For komplekst at gå i retten

Han forklarer, at årsagen til, at flere end 600 personer onsdag og torsdag har fået lov til at gå videre, er, at der er tale om en ekstraordinær situation.

- Vi har stået i en hel særlig situation det sidste døgn, og vores indsats har været under maksimalt pres. Det har betydet, at vi har taget en samtale med alle de personer, der har befundet sig i tog på Rødby Banegård, hvor vi har fortalt dem, at de skal tilkende give, om de ønsker asyl. Hvis de ikke ønsker asyl, så er vi i stand til at tilbyde dem et ophold på et sikkert sted, så de kan få ro og hvile, og hvis ikke de har ønsket at tage imod det tilbud, så er de i udgangspunktet på egen hånd. Det har vi gjort, fordi der er nogle dels retsmæssige ting blandt andet, at vi kan tilbageholde folk i tre gange 24 timer i forhold til udlændingelovgivningen, og hvis ikke vi kan klare tingene indenfor de tre gange 24 timer, så skal vi i udgangspunktet gå i retten. Den situation, som vi vil stå overfor der, har vi vurderet, vil være så kompleks og så svær, at vi har besluttet at lade folk gå, siger politiinspektør Kim Kliver torsdag.

Om de næste hold flygtninge og migranter, der kommer ind i Rødbyhavn også vil få lov til at få frit lejde gennem Danmark, vil han ikke komme ind på.

- Vi vil fremadrettet lægge et betydeligt kontrolmæssigt pres på de biler og personer, der måtte komme ind i landet helt efter de forpligtelser, vi har. Det betyder, at vi er synligt til stede og agerer ud fra de efterretninger, vi får.

Får de lov til at tage videre også?

- Der er stadigvæk de samme gældende regler, som der var i går, og dem håndhæver vi selvfølgelig.

I går fik de lov at rejse videre. Vil det gælde i dag også?

- I går var en helt særlig situation, fordi der var et betydeligt pres, og der var så mange mennesker samlet, at vi var nødt til at tage højde for den sikkerhedsmæssige situation, der var, siger Kim Kliver.


Nyhedsoverblik