Plejefamilier skal tjekkes uden varsel

Børnerådet og Socialrådgiverforeningen kræver strammere regler for tilsyn af plejefamilier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunernes sagsbehandlere bør komme på uanmeldt besøg hos plejefamilier.

Sådan lyder det fra Børnerådet og Dansk Socialrådgiverforening, efter at det mandag kom frem, at politiet har rejst tiltale mod en plejefamilie for grov vold, frihedsberøvelse og vanrøgt af flere plejebørn, skriver Politiken.

Ifølge Socialministeriets vejledning kan kommunerne kun føre anmeldt tilsyn med plejefamilier.

Den, som fører tilsyn, skal altså ringe til plejefamilien og aftale, hvornår tilsynet skal finde sted.Det giver ikke mening, mener Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen:

- Har man ikke rent mel i posen, kan man nå at få det til at se godt ud og skræmme børnene, så de ikke tør sige noget, siger hun til Politiken.

Hun pointerer, at der på institutioner for anbragte børn er uanmeldte tilsynsbesøg.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post mener også, at plejefamilier skal kunne ses i kortene uden forudgående varsel:

- Det vil være en reminder om, at plejefamilien er nødt til at have styr på sin familie hver dag, siger Bettina Post til Politiken.

Socialminister Benedikte Kiær (K) afviser dog forslaget:

- Det vil være for besværligt, hvis det skulle være uanmeldte besøg. For der er risiko for, at familien er på ferie eller holder fødselsdag, og så kan det være malplaceret, hvis en fra kommunen banker på, mens de sidder og hygger.

- Tilsynet kan ikke foregå på samme måde som på en institution. Og hvis kommunen vil komme uanmeldt, kan de dukke op i barnets skole eller daginstitution, siger Benedikte Kiær til Politiken.

Hun understreger, at tilsynet med plejefamilier blev skærpet fra årsskiftet, så de kommuner, der anbringer et barn, nu har pligt til at foretage mindst to tilsynsbesøg om året, hvor de før kun var forpligtet til et.

Det kommer oven i det tilsynsbesøg, som plejefamiliens bopælskommune skal foretage hvert år.

/ritzau/


Nyhedsoverblik