Pårørende er tilfredse med regionale bosteder

Over 75 procent af de pårørende til patienter på regionale bosteder er overordnet tilfredse med den service, bostederne tilbyder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det viser en ny undersøgelse, som Danske Regioner har fået lavet efter massiv kritik af bostederne gennem det seneste år, skriver Berlingske Tidende.

- Der vil altid være plads til forbedringer, men jeg er positiv overrasket over resultatet. Normalt er mit indtryk, at pårørende er meget kritiske, så at vores bosteder får så gode vurderinger er glædeligt, siger Bent Normann Olsen (S), formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg.

Siden december sidste år har Berlingske Tidende beskrevet, hvordan forholdene på bosteder såsom Tokanten og Ringbo har været stærkt kritisable.

I Danske Regioners undersøgelse scorer bostederne i Region Hovedstaden også lavest blandt de pårørende. Kun 22 procent af de pårørende mener, at niveauet er enestående, mens 25 procent af de pårørende vurderer, forholdene på bostederne til at være hverken gode eller dårlige.

Undersøgelsen viser også, at de pårørende er meget tilfredse med personalets omgang med beboerne, hvor der skabes trygge rammer med en god atmosfære.

- Det er de bløde værdier, der er i fokus, og dem har vi arbejdet meget med. Efter den dårlige omtale har vi rusket op, og det ser vi nu resultatet af, siger Bent Normann Olsen.

Ifølge undersøgelsen er de pårørende bekymrede for den store udskiftning i personalet, som de oplever på mange bosteder, samtidig med at den hyppige brug af vikarer skaber utryghed og usikkerhed hos beboerne.

Landsforeningen LEV, der er en privat landsdækkende forening for udviklingshæmmede og pårørende, er dog ikke imponeret over resultatet.

- Det er en meget overraskende resultat for mig. Det mediebillede, vi har set gennem det sidste år, viser et helt andet billede. Jeg er godt klar over, at det er de brådne kar, der kommer frem i medierne, men så positivt et billede, er jeg tvivlende over for, siger Tonny Mortensen, næstformand i LEV.Han mener, at der er sket en udvikling blandt de pårørende gennem de seneste år.

- Pårørende er ikke længere så autoritetstro. Der bliver stillet langt flere kritiske spørgsmål, og det er kun godt, for i sidste ende er det med til, at beboerne på bostederne får det bedre, mener Tonny Mortensen.

Danske Regioner giver de enkelte besvarelser videre til bostederne, så hvert enkelt bosted kan evaluere resultatet fra de pårørende. Det glæder Tonny Mortensen, men han forventer ikke, at det vil føre til bedre bosteder.

- Det er selvfølgelig godt, at bostederne nu har fået et instrument, der kan måles efter fremover, men der burde ikke komme nogle overraskelser for dem ud fra undersøgelserne. Det burde være den løbende dialog mellem bosteder og pårørende, der sætter fokus på problemerne, siger Tonny Mortensen.


Nyhedsoverblik