Ordførere: Kommuner er for strikse med førtidspension

Flere ordførere på Christiansborg mener, at kommunerne er for strikse med at give førtidspension, efter en sag om en blind kvinde fra Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nogle kommuner forvalter reglerne om førtidspension for systemets og ikke for borgernes skyld, mener ordførere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF.

Det sker, efter at Fagbladet 3F kunne afsløre, at en næsten blind 56-årig kvinde fra Næstved fik afslag på førtidspension og i stedet blev sat til at tjekke datomærker. Det skete som en del af de såkaldte ressourceforløb, som blev indført med den reform af førtidspension, der trådte i kraft for to år siden.

- Kommunerne går i nogle tilfælde over grænsen. Det virker som om, at man hellere tager en klagesag end kigger på, hvad der er bedst for borgeren, siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) til Fagbladet 3F.

Mistanke om kassetænkning

Socialordfører Trine Mach (SF) er bekymret over de mange groteske enkeltsager, der jævnligt kommer frem.

- Jeg får mistanke om, at der i nogle kommuner foregår kassetænkning. Det er vi nødt til at tage op politisk. Det har aldrig været meningen med reformen af førtidspension og fleksjob, at borgerne skal piskes rundt uden nogensinde at få afklaret deres sag, siger Trine Mach.

Ingen nedre grænse

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen er ikke imponeret over, at Næstved Kommune satte en næsten blind til at tjekke datomærker:

- Vi var modstandere af reformen. Den blev solgt på, at folk ikke skulle parkeres på en passiv forsørgelse. Men problemet er, at loven giver kommunerne mulighed for at fortolke reglerne. Og der er åbenbart ingen nedre grænse for, hvor lidt man mener, at folk kan arbejde, før det ikke giver mening mere, siger Finn Sørensen.

Læs mere her.

TV ØST talte med Carol Rask 12. februar. Du kan se indslaget med hende her.

 


Nyhedsoverblik