Ofre for blodpropper behandles hurtigere

Chancerne for at overleve en blodprop er markant større i dag end for 10 år siden. Det skyldes nyt udstyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De godt 2000-3000 danskere, som hvert år rammes af en stor blodprop i hjertet, kommer langt hurtigere i den rette specialistbehandling.

Dermed har de også større chancer for at overleve den frygtede sygdom, end de havde for 10 år siden, skriver Berlingske onsdag.

Årsagen er, at der er indført lægehelikoptere og ambulancer med bedre undersøgelsesudstyr.

Derfor køres de syge i dag direkte til de store hjertecentre i stedet for først at skulle ind og vende omkring skadestuen på det lokale sygehus, som var den normale fremgangsmåde i begyndelsen af 00'erne.

Det viser erfaringer fra to af de største hjertecentre på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og på Rigshospitalet, hvor lægerne kan dokumentere, at der i det seneste årti er sket markante fremskridt i indsatsen for akut hjertesyge danskere.

- Der er virkeligt tale om et kvalitetsløft, siger afdelingslæge Christian Juhl Terkelsen fra Aarhus Universitetshospital.

- Den omstrukturering, der er gennemført, har virkeligt båret frugt. Chancerne for at klare den er betydeligt større i dag for danskere, der rammes af en stor blodprop i hjertet, tilføjer han.

En opgørelse viser, at patienter i Vestdanmark nu får den akutte ballonudvidelse, som skal gøre det af med blodproppen, én time - og i mange tilfælde helt op til halvanden time - hurtigere, end de gjorde for 10 år siden.

Ifølge en ny undersøgelse, som forskere i Aarhus netop har fået offentliggjort i et internationalt lægetidsskrift, reducerer det i betydelig grad risikoen for senere på ny at udvikle hjertesvigt.

En times tidligere behandling med akut ballonudvidelse giver således 10 procent lavere risiko for at blive genindlagt med hjertesvigt.

En tidligere undersøgelse har desuden vist, at også dødeligheden reduceres med 10 procent for hver time, patienterne kommer hurtigere i behandling, skriver Berlingske.

/ritzau/


Nyhedsoverblik