Officer kæmper for soldaterkammerater

Det vil være en kæmpe fejl at lukke kamppause-kompagniet ved Antvorskov Kaserne, mener officerer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra marts bliver det udelukkende socialrådgivere, vejledere og psykologer, der skal tage sig af soldater med livslange skader.

Soldaterkammerater og officerer skal for fremtiden blande sig udenom.

Det skriver Avisen.dk.

Veterancenteret kender ikke soldaternes smerter

Sådan lyder det nu efter, at forsvarets veterancenter i Ringsted får hele ansvaret for at hjælpe unge krigsveteraner med varige skader.

Ordren kommer fra Forsvarskommandoen, der er klar til at lukke det såkaldte kamppause-kompagni  for sårede soldater, og den har fået hård kritik.

Nu står en officer frem med kritik. Han mener, at det er en fejl, at ingen af de fagfolk, der fremover skal hjælpe de sårede tilbage til samfundet, har erfaring fra en krigszone.

Soldaternes erfaringer skrottes

Officeren er til daglig chef for et helt kompagni soldater, der har ondt i fysikken eller psyken. Og det er netop dette kamppause-kompagni, der skal lukkes. Han frygter, at ekspertisen, der er oparbejdet blandt soldaterne, nu kasseres lodret.

- En af kompagniets kerneopgaver er at give den enkelte soldat de fornødne værktøjer, så han sikres en bæredygtig og værdig fremtid, siger kompagnichef Lasse Galsgaard-Olsen fra Gardehusarregimentet i Slagelse til Avisen.dk og tilføjer:

- Opgaven kan kun løses i fællesskab. Kompagniet kan ikke gøre det alene, og det kan Veterancentret heller ikke. Vi er afhængige af hinanden.

Gode resultater

Officeren mener, at resultaterne i det såkaldte kamppause-kompagni taler for sig selv.

En optælling fra kompagniet selv viser, at 15 soldater begyndte på en civil uddannelse i efteråret 2012. I samme periode kom fem i job, mens fem andre kom i virksomhedspraktik. Tre vendte tilbage til militær tjeneste.

Der er nu 40 sårede tilbage. Kun en fjerdedel er af soldaterne er langtidssygemeldte.

Han frygter, at tempoet går ud af sagsbehandlingen, når centret skal tackle hele udfordringen selv.

- Vi er ikke psykologer, men vi er til gengæld soldater. Vi kender den krigszone, som de sårede har været i. Vi ved, hvor deres styrker og svagheder er i forhold til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Vi har nogle kvalifikationer, som ingen andre har, siger han.

Ingen spareøvelse

I Forsvarskommandoen afviser man, at kamppause-kompagniets lukning er en spareøvelse, som vil give ringere vilkår for de unge sårede soldater.

- Der er tale om en effektivisering og en optimering. Der er ikke tale om en besparelse, siger Kristian Malver, der er chef for personelstrategi-sektionen i Forsvarskommandoen til Avisen.dk.

Han lover, at de sårede soldater ikke kommer til at nøjes med en samtale hver tredje måned, som flere har udtrykt bekymring for.

- Vi er meget bevidste om, at ingen bliver efterladt. Vi kigger på, hvilke ressourcer og erfaringer Veterancentret har, så det her ikke bliver uforsvarligt, siger Kristian Malver, der ikke er døv for kritikken fra egne rækker.

- Jeg siger ikke, at modellen fra kampause-kompagniet bliver kopieret ind i Veterancentret, men vi overvejer, hvordan vi sikrer, at centret har de rigtige ressourcer og kompetencer til at sikre en god udredning, siger han til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik