Økonomisk lussing til familier med alvorligt syge børn

Fra årsskiftet vil forældre, der søger om orlov for at passe deres alvorligt syge børn, ikke længere kunne få fuld kompensation for deres tabte arbejdsfortjeneste. Katastrofalt, mener de berørte parter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Får dit barn en alvorlig sygdom, og må du derfor tage orlov fra dit arbejde, får du i dag dækket hele din løn i tabt arbejdsfortjeneste. Men regeringen vil nu ændre reglerne, så familier med alvorligt syge børn kun får dækket små 20.000 kroner om måneden før skat i tabt arbejdsfortjeneste

Familien Martin, der har et alvorligt sygt barn, mener, lovforslaget er en katastofe. Siden deres 5-årige søn Andreas fik konstateret leukemi for to år siden, har forældrene på skift haft orlov for at passe ham. Det har de kunnet gøre uden at gå ned i levestandard. Men havde de nye regler gjaldt for familien, ville de have været nødt til at sætte huset til salg - og det ville have store konsekvenser for Andreas søster.
- Det eneste fundament som Emilia har haft gennem hele Andreas behandlingsforløb, er hendes venner og hendes skole. Hvis vi flytter hende fra det, så tager vi det sidste lille fundament hun har at stå på væk, siger Christina Bruhn Martin, der er mor til Andreas og Emilia.

Normalt når et menneske bliver syg kan man vælge mellem at lade det offentlige eller familien stå for pasningen. Men sådan er det ikke for forældre til kræftramte børn.
- Forældrene har ikke den mulighed, og derfor bliver det helt ubærligt, når man indfører sådan en ordning. Det synes vi simpelthen ikke er rimeligt, siger Lars Kofoed, der er social- og sundhedspolitisk konsulent hos Kræftens Bekæmpelse.

Familien Martin tog i dag til Christiansborg for at overtale politikerne til at droppe lovforslaget. Men selvom der var sympati for sagen, ser det ud til, at det kan blive en svær kamp at vinde.
- Vi har sikret dem, der er på ordningen i dag, så de ikke oplever usikkerhed, ligesom vi har sikret dem med de laveste indkomster. Men der står bare stadigvæk en økonomisk opgave tilbage, som vi skal løse, hvis vi også i fremtiden skal have råd til velfærdsydelser, siger Martin Henriksen (DF), formand for Socialudvalget.

 


Nyhedsoverblik