Nyt kæmpefund får vikingeskat til at vokse

Amatørarkæologer med metaldetektorer har fundet endnu mindst 165 dele, som de tror hører med til den store sølvskat fra Omø. Det nye fund tyder på, at skadedyr har hjulpet med at grave skatten ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vælter stadig op af jorden med sølv fra Omø, hvor man for nylig fandt en større skat fra den sidste del af vikingetiden. 

Selvom alt var ledt igennem har amatørarkæologer nemlig gjort et nyt stort fund i nærheden af det første.

- Vi havde allerede fundet 635 dele, men nu er vi oppe på 800. Det er en blanding af mønter, møntdele og smykker, der er klippet ud, så de kunne bruges som betaling, siger Robert Poulsen til TV ØST. Det var ham, der i weekenden sammen med fire andre amatærarkæologer gjorde det usædvanlige fund.

Gravet ned af skadedyr

Museum Vestsjælland har givet holdet af amatørarkæologer lov til at foretage undersøgelser og små udgravninger på marken, og da de i weekenden var i gang, fik de øje på noget helt specielt. Store koncentrationer af sølv - et stykke fra det oprindelige fund.

- Det er et meget specielt fordi, at sølvstykkerne ligger meget tæt sammen - og rimelig langt under jorden i forhold til pløjelaget. Vi tror, at sølvet ligger i mosegrise-gange. Vores teori er, at skatten først er blevet pløjet op på toppen af en bakke, og at dele af skatten derefter med erotionen er raslet ned af en nærliggende bakke. For foden af bakken har mosegrise gravet gange, og sølvet er efterhånden endt på bunden af disse gange, siger Hugo Hvid Sørensen fra Vestsjællands Museum til TV ØST.

En større blok jord skal nu røntgenfotograferes for at fastslå, om der virkelig er tale om sølv i mosegrisegange - eller om sølvet er havnet i det lille hul på andre måder.

- Mosegrise samler ikke på sølv, men det er havnet dernede ved tilfældigheder og over meget lang tid. Sådan tror vi, at det er gået til, siger Hugo Hvid Sørensen.

Ringede straks til museet

Da der endnu engang blev gjort usædvanelige fund på marken kontaktede amatørarkæologerne Robert Poulsen, Karsten Sevel, Tommy Olsen, Tobias Bondesson og Thomas Widen straks museet, og søndag var Hugo Hvid Sørensen også deltager i udgravningen.

- Det var helt vildt. Vi havde godt regnet med, at der lå mere i jorden, men at vi skulle finde sådan en blok, det havde vi ikke regnet med. Da vi begyndte at grave ved den, lå der nogle armbånd, og vi kan se, at der også ligger mere i toppen, siger Robert Poulsen.

Ingen ide om, hvad der skete med skattens ejer

Skatten består af sølvmønter og smykker fra stort set hele Europa - men selvom museet nu har haft nogle uger til at undersøge fundet, så har de ikke fundet flere informationer om skattens oprindelige ejer.

- Det er nok et af de spørgsmål, som vi aldrig finder svar på. Hvorfor en stormand valgte at grave sådan en stor skat ned, og aldrig kom tilbage for at hente den. Netop dette tidsrum er ikke kendt for at være specielt uroligt - som det blev eksempelvis 50 år senere, da kysterne blev hjemsøgt af vederne og andre folk sydfra, siger Hugo Hvid Sørensen.

Udstilles

En del af sølvskatten udstilles fredag eftermiddag på museet i Skælskør - og vil i næste uge kunne findes i Sorø.


Nyhedsoverblik