De første ankommet til "flygtningeby" i Næstved

Muhannad Alrifai har fået asyl i Danmark og er netop flyttet ind i midlertidige barakker i Næstved. Placeringen af barakkerne har været meget omdiskuteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

20 flygtninge fra Eritrea og Syrien rykkede i torsdags ind i nogle midlertidige boliger i Næstved.

Der er tale om pavillioner - eller barakker, som i alt skal huse 60 flygtninge, der netop har fået asyl.

Vil gerne blive i Næstved

Muhannad Alrifai er en af de første, der er rykket ind. Han kommer fra et asylcenter i Hjørring.

- Jeg vil meget gerne blive i Danmark, og jeg vil meget gerne blive i Næstved, fortæller den 39-årige statsløse palæstinenser, som er født og opvokset i Syrien.

Han flygtede til Danmark sidste år i september, og efterlod kone og tre børn i Syrien.

- Jeg flygtede, fordi jeg har mistet alt. Jeg har mistet hus, min frisørforretning og mit job.  Der var ikke noget tilbage, og udover det, var mit liv og min families liv i fare, så jeg flygtede for at redde mit og min families liv, siger Muhannad Alrifai.

"Man var ikke i sikkerhed"

Han fortæller om et Syrien, hvor stridende grupper hele tiden anklagede de civile bogere - inklusiv ham selv - for at tilhøre modstandernes tropper. Han følte sig truet på livet.

- Det var rigtig hård og svært at leve sit liv der, og man var ikke i sikkerhed.

Muhannad Alrifai har nu fået asyl og er blevet placeret i en midlertidig pavillion på en parkeringsplads på Skyttemarksvej ved den gamle kaserne i Næstved.

Han har ikke mærket noget til den debat, der kørte i februar og marts om placeringen af flygtningepavillionerne.

- Nej, tværtimod, fortæller han.

Næstved Kommune havde ellers oprindeligt planlagt at placere pavillonerne på Eksercerpladsen ved den gamle kaserne, men det faldt flere naboer for brystet.

De mente ikke, der var plads til så mange flygtninge på pladsen, som er omgivet af blandt andet en rideskole og boliger.

Derfor ændrede kommunen planer, og for en lidt dyrere pris er pavillonerne nu på vej op et par hundrede meter derfra - på en parkeringsplads ud til Skyttemarksvej.

- Vi har faktisk oplevet at naboerne har taget rigtig godt imod de flygtninge, der er ankommet - og dem, der er på vej, fortæller Rebecca Helqvist, som er faglig leder af integrationsteamet i Næstved Kommune:

- Vi har fået mange henvendelser fra folk i området, som gerne vil bidrage og donere ting - vi har for eksempel fået et klaver doneret, så det har været rigtig positivt, fortæller hun.


Nyhedsoverblik