Ny bog om dansk film under nazismen

En filmhistoriker fra Sorø har skrevet en bog om dansk film under besættelsen. Den bliver udgivet i forbindelse med befrielsesdagen 5. maj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste 3 1/2 år har Lars-Martin Sørensen været begravet i 24 kilometer filmstrimmel og et hav af artikler og bøger om og fra besættelsestiden i Danmark.

En broget fortid

 - Jeg har rodet i danske og tyske film- og tekstarkiver for at finde ud af, hvad besættelsen af Danmark gjorde ved filmen, og hvad filmen gjorde ved besættelsen, siger filmhistortikeren fra Sorø.

Det er der kommet bogen, "Dansk Film Under Nazismen" ud af.

Nogle af de opsigtsvækkende nyopdagelser i bogen handler om de forbindelser, den danske filmbranche havde til tyskerne under besættelsen.

Købte film af Nazityskland

- Jeg var overrasket over at se, at store, danske filmselskaber var så ivrige efter at handle med tyskerne - også efter de fandt ud af, at det tyske regime forfulgte grupper af mennesker og dræbte dem, siger Lars-Martin Sørensen.

Hans bog beskriver også nogle af de skuespillere, som under besættelsen gik til prøveoptagelser i Hitler-Tyskland, men som efter krigen medvirkede i glorificerende spillefilm om modstandskampen.

Angav sine egne ansatte

Og ifølge forfatteren er der flere nye informationer i hans bog:

- Man vil også blive overrasket over at finde ud af, at den mand, der producerede alle Morten Korch-film op igennem 50'erne var ærkenazist. Han angav jøder og han angav sine egne ansatte for at tækkes tyskerne, fortæller lars-Martin Sørensen og fortsætter:

- Det har aldrig været kendt i den brede offentighed.

I bogen er der QR-koder til smartphones, så læseren selv kan se klip fra nogle af de film, Lars-Martin Sørensen omtaler i bogen.


Nyhedsoverblik