Mors madpakke får konkurrence

Arkivfoto Foto: TV ØST

Virksomheder, der leverer madpakker til skoleelever i spisepausen, er for alvor ved at få fat i børnenes appetit.

Ungerne er for alvor ved at få et reelt alternativ til far og mors flade rugbrødsmadpakker. For mens skoledagene er blevet længere, melder flere og flere private aktører sig i kampen om at give de gammeldags madpakker et modspil på de lange skoledage.

Det fortæller P4 Sjælland.

Det første landsdækkende koncept "Skolemad.nu" er foreløbigt ude på 50 skoler landet over og en af de virksomheder, der leverer mad til flere skoler på Sjælland, under "Skolemad.Nu-konceptet" er den lille cateringvirksomhed "Kolls og Ko" i Ringsted.

Her siger indehaver Kim Kolls Hansen, at skoleeleverne mildest talt har taget godt imod alternativet til mors madpakke.

- Succesen har været enorm. Vi er idag fire i forretningen og jeg regner med at vi er otte ansatte allerede ved årsskiftet, siger han til P4 Sjælland.

Godt fat i frokostsulten

På Valdemarskolen i Ringsted oplever skoleleder Henrik Østergaard, at ordningen har fået godt fat i elevernes frokostsult, men der er endnu langt inden cateringmaden helt har udkonkurreret de hjemmebragte madpakker.

- Der er vel typisk fem-seks elever i alle klasser, der dagligt får mad via ordningen, siger han.

De firmaer, der har specialiseret sig at levere cateringmad til skoler, tager typisk 20-25 kroner for en hovedret, der kan bestå af alt fra en stor sandwich med kylling og bacon, til pastasalat eller en italiansk Foccasia-bolle.

Og ifølge fagkundskaben, er det faktisk særdeles konkurrencedygtigt i forhold til hvad kostprisen er på en hjemmelavet madpakke. Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og offentlig mad på Aalborg Universitet, siger:

- Vi har regnet ud, at det koster cirka 13 kroner i råvarer for en typisk madpakke.

Prisen stort set udlignet

Han tilføjer, at skal man sætte en lønudgift på en hjemmesmurt madpakke, ligger den ligeledes i omegnen af 13 kroner. Derved er prisen stort set udjævnet mellem købemaden, og den mad man selv smør til poderne.

Og for både cateringvirksomheder samt far og mor, kan det i øvrigt være god grund til at lefle lidt ekstra for ungernes lyst til at spise frokost i skolen. Ifølge et forskningsprojekt fra DTU dropper knapt hvert femte skolebarn over 10 år frokosten mindst to gange om ugen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App