Mindst 12 dør hvert år af forkert medicin

Problemet vil blive større og fejlmedicinering kan ikke undgås, siger en lægedirektør efter det kom frem, at en kvinde og hendes ufødte barn døde af fejlmedicinering på Næstved Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kvinden, der døde efter at være blevet fejlmedicineret på Næstved Sygehus er langt fra et enkeltstående tilfælde. Forkert medicinering koster mindst 12 mennesker livet om året, siger lægefaglig direktør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen.

Reelt sker der formentlig endnu flere dødsfald - helt op til 50 om året - som følge af fejlmedicinering, vurderer Torben Mogensen, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

- Der er rigtig mange måder, der kan opstå fejl på. Der kan være blevet lavet en kommafejl, når doseringen skal regnes ud, eller man kan være kommet til at tage et forkert pilleglas, siger direktøren.

Han understreger dog, at det er svært at sætte et konkret tal på, blandt andet fordi et dødsfald ofte kan have flere forskellige årsager. Og samtidig kan der ske fejl i medicineringen, uden at det får dødelige konsekvenser får patienterne. Derfor kan der ske masse af fejl, hvor det aldrig bliver opdaget.

Problemet med fejlmedicinering vil kun blive større i fremtiden, mener Torben Mogensen. I takt med, at patienterne får stærkere og mere kompliceret medicin, bliver det stadig mere fatalt, når der sker fejl.

- Vi har brug for at tænke arbejdsgangene i medicineringen helt om. Medicineringen skal sættes ind i computersystemer, så vi kan undgå nogle af de menneskelige fejl, der ellers ikke kan undgås, siger han.

Samtidig kunne man have en gruppe medarbejdere, der er specialiserede i at give medicin og ikke har andre opgaver.

- Det kunne jo være farmaceuter eller farmakonomer. På den måde kan man trække en arbejdsopgave væk fra sygeplejerskerne, der i forvejen er pressede, foreslår Torben Mogensen.

I sagen om den gravide kvinde var det personalet på Næstved Sygehus, der begik en fejl, da kvinden blev indlagt med galdestenssmerter.


Nyhedsoverblik