Tømning af sø skal forhindre paddedød (Video)

Foto: TV ØST

Tøm en sø for vand, fyld den igen - og red frøerne! Sådan lød det fra Slagelse kommune, da kommunen bad Beredskabsstyrelsen om assistance.

Foto: Beredskabsstyrelsen

Og onsdag går det så løs: Femten mand og tre pumper arbejder i dag med at tømme en 600 m2 stor sø ved Vemmeløv

Sidste år blev søen ramt af såkaldt "rana-virus". Dette virus er ufarligt for mennesker, men det medførte massedød blandt fisk og dræbte de op mod 10.000 frøer og tudser, der levede i søen.

I forsøget på at bekæmpe virusset skal søen nu tømmes. Derefter skal bundmaterialet graves op med en gravemaskine, og et lag kalk bliver strøet ud på bunden.

- Vi regner med at tømme søen på et par timer. Hver pumpe suger ca. 2.000 liter vand i minuttet, , siger Jørgen Rasmussen, der er uddannelseschef ved Beredskabsstyrelsen Sjælland.

De 400-500 kubikmeter vand pumpes ud på græsmarkerne omkring søen. Herfra løber vandet  ned i undergrunden, og når det på et tidspunkt siver  tilbage i søen, vil det være renset for infektionen.

Det er uvist hvordan rana-virus lige præcis er havnet i den lille vestsjællandske sø, men hvis der intet blev gjort - og dette virus fik lov at brede sig - kunne det være dødbringende for hele den sjællandske paddefauna.

[video:flv:090429_soe_toemmes.flv]

Læs mere:

Danske padder ramt af virus: Skov- og Natur

Frøer undersøges for ny virus: Fødevareinstituttet

 

View Larger Map

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App