Mern-sagen fortsætter trods protest

Retten i Nykøbing Falster afviser endnu en gang krav fra forsvarsadvokater i Mern-sag om udsættelse af sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Endnu en gang protesterer forsvarsadvokaterne i sagen mod plejeforældrene fra Mern, men forgæves. De vil nemlig have sagen udsat.

Som på tirsdagens retsmøde har forsvarernes nye krav om udsættelse rod i en tvist om sagsakter, der endnu ikke er fremskaffet.

Retten i Nykøbing Falster lægger vægt på, at anklagemyndigheden har udleveret alle de dokumenter, som det hidtil har kunnet lade sig gøre. Samt at anklager, Michael Boolsen, vil forsøge at indhente yderligere oplysninger i sagen.

De omtalte dokumenter er blandt andet psykolograpporter fra samtaler med flere af børnene.

- Anklageren har tilkendegivet, at man vil forsøge at indhente yderligere akter i sagen, siger dommer Henning Larsen.

Dermed skal torsdagens to vidner afhøres som planlagt trods forsvarernes voldsomme protester.

- Det kan vise sig, at der er nogle ting, som de husker forkert. Jeg synes ikke, det er en rimelig situation at sætte de to vidner i, argumenterer forsvarsadvokat Hanne Mogensen Ziebe.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Plejebarn fra Mern: Vi spiste toiletpapir

Det første vidne i sagen mod plejeforældreparret fra Mern forklarer, hvordan hverdagen i hjemmet i Mern var præget af frygt, udsultning og vold.

- Det var et rent helvede. De første minder, jeg har, er, at vores plejefar mishandlede mig og min storebror, forklarer den i dag 23-årige kvinde, der var to år, da vanrøgten begyndte.

Ifølge anklageskriftet har plejeforældrene under trusler om vold spærret kvinden og hendes bror inde på husets førstesal.

Men i retten fortæller den fattede og velformulerede kvinde også, at plejeforældrene, hovedsageligt den 60-årige plejefar, både bankede og udsultede hende og broderen.

- Jeg kan huske episoder, hvor min bror og jeg blev spulet med koldt vand og tvunget til at løbe rundt i gården på bare tæer. Vores tæer flænsede op, siger hun, mens hendes tidligere plejefar sidder sammenbøjet bagest i retslokalet.

Derudover har plejefaren angiveligt flere gange tvunget den dengang lille pige til at holde fast i et elektrisk hegn på familiens grund, og at den 54-årige plejemor gav hende adskillige mavepumpere i det sydsjællandske hjem.

Frihedsberøvelsen bestod ifølge det tidligere plejebarn i, at hun og hendes bror tilbragte det meste af deres tid spærret inde på husets førstesal.

Her blev de overladt til sig selv i op til tre dage uden mad, fortæller hun. På førstesalen havde søskendeparret adgang til et toilet, hvilket nogle gange fik de sultne børn til at spise toiletpapir og tandpasta.

Ofte begyndte mishandlingen ifølge den 23-årige, efter at plejeforældrenes to biologiske børn stjal penge fra forældrene og beskyldte de to plejebørn for at stå bag tyverierne.

- Så gik denne her psykopatiske leg i gang, hvor pengene skulle findes. Vores plejefar slog og slog, indtil en af os indrømmede tyveriet, siger hun.

/Ritzau/

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

 

Mern-sagen i gang

Tirsdag tog retten i Nykøbing Falster hul på den meget omtalte sag fra Mern, hvor to plejeforældre er tiltalt for mere end tyve års mishandling, vold og trusler mod i alt ni plejebørn.

Plejeforældreparret, der er tiltalt for vold, vanrøgt og frihedsberøvelse mod i alt ni plejebørn, nægter at lade sig afhøre i retten.

Det sker efter anbefaling fra deres forsvarsadvokater.

Advokaterne Hanne Mogensen Ziebe og Helle Hougaard Jensen modtog først tirsdag en lang række dokumenter i sagen, som de endnu ikke har haft lejlighed til at læse igennem.

- Jeg mener ikke, det er rimeligt, at min klient skal udtale sig, når der ikke har været lejlighed til at gennemgå alle sagsakter, sagde Hanne Mogensen Ziebe, der er forsvarsadvokat for den 60-årige plejefar.

Parrets forsvarsadvokater forlangte ved retsmødets begyndelse at få sagen udsat. Blandt andet på grund af de just udleverede sagsakter.

Men trods forsvarernes protester vurderede retten, at sagsakterne ikke var aktuelle for tirsdagens retsmøde, og at sagen derfor fortsætter.

Sagen fortsætter efter planen torsdag med afhøringer af to af plejebørnene. De tiltalte skal nu først vidne, efter at de nye sagsakter er blevet gennemgået af forsvarerne.

2. januar 2012:

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Mern-sag for retten

Anklagerne mod et plejeforældrepar fra Mern strækker sig over 20 år og lyder på blandt andet vold og frihedsberøvelse.

Den såkaldte Mern-sag skal afgøres ved en domsmandsret i Nykøbing Falster. Her er et plejeforældrepar fra Mern tiltalt for at have begået overgreb mod ni plejebørn i en periode på over 20 år.

Plejeforældrene fra Mern i Vordingborg Kommune er tiltalt for forskellige varianter af vold og vanrøgt mod i alt ni plejebørn. Blandt andet lussinger, nakkedrag, slag og spark.

Derudover skulle de tiltalte have låst flere af børnene inde, heriblandt en kun to-årig pige, på førstesalen i deres hus - nogle gange i op til flere dage.

Volden og vanrøgten er ifølge anklager Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi foregået mellem 1990 og 2010.

Begge plejeforældre, der er beskyttet af et navneforbud, nægter sig skyldige i de mere end 20 rejste anklagepunkter.

Sagen begyndte at rulle, da et af plejebørnene fortalte om forholdene til en voksen, der i december 2009 gik til politiet. I juli 2010 blev parret sigtet.

Plejefaderen anklages blandt andet for:

- At have tildelt plejebarnet F 12-18 slag i maven samt slag i hovedet med flad hånd, og efterfølgende at have skubbet ham omkuld på gulvet og have tildelt ham 3-4 spark i maven, derefter at have hevet ham op og skubbet ned igen gentagne gange indtil plejemor sagde, at han skulle stoppe.

- I et andet punkt anklages han for at have tildelt plejebarnet B i alt ca. 7 slag over balderne med en 1 1/2 meter lang ledning, så der kom tydelige mærker.

Tiltalen mod plejemoderen handler primært om, at hun passivt har set på plejefaderens overgreb.

Retssagen er rejst som en domsmandssag og det betyder, at anklagemyndigheden højst kan forlange fire års fængsel til ægteparret. Hvis anklagemyndigheden havde ment, at sagen kunne have ført til en højere straf, skulle sagen være rejst som en nævningesag.

Ud over en fængselsstraf til parret forlanger anklagemyndigheden, at begge frakendes retten til at beskæftige sig med personer under 18 år.

Det gælder både i erhvervsmæssig sammenhæng og i forbindelse med fritidsaktiviteter.

2. januar 2012

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

2. januar 2012

Borgere i Mern ser frem til retsag

I Mern ser borgerne nu frem til, at de to tiltalte plejeforældre kommer for retten, og at der kan blive sat endeligt punktum i sagen.

I Mern er borgene i dag lettet over at sagen nu kommer for retten. Byen kom for alvor på landkortet, da to plejeforældre i juli blev tiltalt for vold og vanrøgt af i alt ni plejebørn børn.

- Vi er nu kendt som en rotterede. Det ødelægger byens renommé, siger Ove Schou Hansen.

Plejeforældrene, der boede i Mern, er anklaget for blandt andet at have indespærret en to -årig pige, pryglet flere drenge med en ledning, uddelt lussinger, nakkedrag, skub, slag og spark.

Et af børnene skulle angiveligt også været blevet truet på livet med en pistol. En sag de langt fra er stolt af i Mern.

-Det er ikke så rart. Venner og bekendte siger, nåh du i bor i Mern, siger Lone Petersen.

Igen - er byen på forsiden. Hos den lokale købmand har de fuldt sagen tæt.

- Det er rigtigt godt. Der bliver sat punktum i sagen. Og det gør også, at Mern ikke bliver fremhævet hele tiden, som et dårligt sted at være, for det er det absolut ikke. Det er godt lille samfund, hvor alle kender hinanden, siger Dorthe Nielsen.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

1. august 2011

Omfattende anklageskrift

Anklageskriftet mod plejeforældrene fra Mern er længe ventet.

Anklageskriftet mod plejeforældrene fra Mern rummer hele 20 forhold.

Overgrebene begyndte ifølge anklagemyndigheden tilbage i 1990, hvor parret i en periode på seks år flere gange spærrede en toårig dreng og en femårig pige inde på husets førstesal.

Indespærringen kunne ifølge anklageskriftet vare i timer og nogle gange flere dage, og det har ført til en tiltale efter straffelovens paragraf om frihedsberøvelse.

Derudover rummer anklageskriftet en række punkter om forskellige overgreb. Det drejer sig blandt andet om vold i form af lussinger og mavepustere og grov vold i form af spark og afstraffelse med en ledning.

Et af de særligt udsatte plejebørn er drengen M. I en periode over næsten syv år fra 2001 til 2008 blev han ifølge anklagemyndigheden udsat for plejeforældrenes overgreb.

M blev ikke alene udsat for grov vold og vanrøgt, men også for særdeles grove trusler på livet.

- Jeg henter pistolen og skyder dig. Så kan vi få det overstået med det samme, har plejefaren ifølge anklageskriftet sagt til M.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

1. august 2011

Plejedatter står frem

Flere af familiens plejebørn er stået frem og har fortalt deres historie - og en af dem er Maria Holm Petersen fra Kalundborg:

For Maria Holm Petersen er det en stor lettelse, at plejeforældrene langt om længe bliver retsforfulgt.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

22. juli 2011

Plejeforældre truede sig til tavshed

Både børn og lærere blev truet til at tie om forholdene hos plejefamilie i Mern.

Børnene blev tævet, når de fortalte om forholdene. Og lærerne fik alvorlige trusler, hvis de ringede og spurgte til børnenes ve og vel. På den måde undgik de to plejeforældre, som i denne uge blev tiltalt for mishandling af deres plejebørn i Mern, i årevis at komme i myndighedernes søgelys.

Det fortæller centrale personer i sagen til P4 Sjælland.

Jacob Svendsen fra Lolland, der er blandt politiets absolutte hovedvidner, turde ikke fortælle andre mennesker om de daglige ydmygelser, fordi han risikerede at blive straffet af sine plejeforældre.

En frygt, der blev til virkelighed, da hans skole på et tidspunkt ringede til plejeforældrene for at høre nærmere om forholdene i hjemmet.

- Da jeg så kom hjem, fik jeg en huskekage og blev spurgt om, hvorfor jeg fortalte sådan nogle løgnehistorier. Så var jeg nødt til at fortælle en ny løgnehistorie for at undgå at få flere slag, siger Jacob Svendsen til DR Sjælland.

Jørgen Hein, der for nogle år siden var Jacob Svendsens lærer i specialklassen på Abildhøjskolen i Præstø, bekræfter, at drengen blev meget angst og indadvendt, så snart lærerne spurgte til, hvordan det gik derhjemme.

Men det var uhyre vanskeligt at nærme sig plejefamilien, påpeger Jørgen Hein.

Det oplevede hans kone, der også var lærer, da hun ville undersøge forholdene for et andet af de forsømte børn fra plejefamilien:

- Min kone blev bedt om at klappe i og truet på det voldsomste, så hun ikke turde gøre mere, fortæller Jørgen Hein til P4 Sjælland.

Kommunens sagsbehandlere blev ifølge Jacob Svendsen ligeledes afvist af plejeforældrene.

- Jeg havde engang en kontaktperson, der ville snakke med mig alene, men det syntes plejeforældrene ikke, at der var nogen grund til. Så jeg har aldrig fået lov til at snakke med dem (sagsbehandlerne, red.) alene, fortæller det tidligere plejebarn til P4 Sjælland.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

21. juli 2011

13-årig fik smadret briller og bøjle

Chris Czuba fortæller, hvordan han blev opdraget med vold i plejefamilien fra Mern.

2. november 2002. Den dato står tydeligt for den i dag 22-årige Chris Czuba. Det var den dag, han ankom til plejefamilien i Mern på grund af rod i familien. Men han opdagede hurtigt, at der var noget, der var galt.

- Toilettet i sommerhuset var stoppet. Jeg fik skylden, selvom jeg blev ved med at forklare, at det ikke var mig, der havde gjort det. Han (plejefaren, red.) troede ikke på det, så jeg fik en knytnæve i ansigtet, så hårdt, at mine briller og min bøjle gik i stykker, fortæller Chris Czuba til B.T.

Efter voldsepisoden valgte den da 14-årige Chris Czuba at flygte hjem til sine forældre på Lolland. Historien fik forældrene til at råbe om hjælp.

Chris Czubas forældre anmeldte plejefaren til politiet og alarmerede kommunen, men ingen reagerede.

- Ingen ville tro på os. De sagde, at vores søn løj, og at vi var vanskelige, fortæller moderen Lotte Czuba

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

19. juli 2011

Mern frygter stempel

Efter at forældrene til en plejefamilie fra Mern er blevet tiltalt for vanrøgt af ni børn, frygter byens beboere nu, at deres landsby får et negativt stempel.

Tirsdag d. 19. juli var dagen derpå i Mern. Dagen før blev forældrene til en plejefamilie fra Mern tiltalt for vanrøgt af en række børn. Nu frygter byen, at de bliver en sort plet på kortet.

- Nu kommer Mern-sagen. Det er ikke behageligt. Jeg kunne da forestille mig, at nogen spørger, hvorfor har folk i Mern ikke lagt mærke til noget. Det har vi altså bare ikke, siger Thomas Wesche fra Mern.

Byens lokalråd frygter, at historien om vold, vanrøgt og frihedsberøvelse af ni børn er noget, der vil skade byens omdømme.

- Det er da kedeligt, at vi skal på landkortet på den måde. Der var jo mange andre ting, vi hellere ville være på landkortet med. Det er jo en meget ulykkelig sag, om det er Mern eller andre steder, siger Ole Gottschalk Nielsen, der er næstformand i Mern og Øster Egesborg Lokalråd.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

18. juli 2011

Plejeforældre tiltalt for vanrøgt mod børn

Plejeforældre fra Sydsjælland er tiltalt i en grov sag om vold, vanrøgt og frihedsberøvelse af plejebørn. Sagen burde være opdaget før, mener minister.

Grov sag om vanrøgt ruller på Sydsjælland

Kort efter, at den omfattende Brønderslevsag har fundet sin afslutning, ruller en ny sag om vanrøgt nu på Sydsjælland.

Gennem flere år har to plejeforældre fra Mern på Sydsjælland nemlig udsat flere af deres plejebørn for vanrøgt, frihedsberøvelse og vold.

Det mener Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har rejst tiltale i sagen.

- Tiltalen angår frihedsberøvelse, vold og vanrøgt mod en række af de børn, familien har haft i pleje gennem en årrække, siger politiadvokat Michael Boolsen.

Anklageskriftet er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Michael Boolsen tegner sagen til at være ganske grov.

Det har tidligere været fremme, at der blev rejst sigtelse mod parret tilbage i 2009, efter at et af familiens ældste plejebørn på 14 år fortalte om volden til andre voksne. De gik videre til myndighederne.

På det tidspunkt havde parret fire børn i pleje, men politiets efterforskning førte frem til yderligere fem børn, som havde boet hos familien. De fortalte også, at de var blevet vanrøgtet i hjemmet i Mern.

Socialminister Benedikte Kiær (K) kalder det "forrykt", at der ikke tidligere er grebet ind.

- Det, vi har hørt, er ganske forfærdeligt, og jeg har bedt om en redegørelse for, hvordan tilsynet med denne her familie er foregået, for det burde jo have været opdaget, siger hun.

Ministeren peger på, at kommunerne hvert år skal aflægge landets plejefamilier flere besøg for at sikre sig, at de anbragte børn har det godt.

Sagen om vanrøgt blev anmeldt til politiet tilbage i december 2009. I juli 2010 rejste politiet sigtelse mod forældrene, som nu er blevet tiltalt i sagen.

De fire børn, som boede i hjemmet i Mern, da sagen begyndte at rulle, blev allerede sidste år fjernet fra hjemmet.

Parret er også blevet strøget på Vordingborg Kommunes liste over plejefamilier og har ikke længere tilladelse til at have børn i familiepleje.

Begge tiltalte er i øvrigt beskyttet af navneforbud. Dermed er det forbudt, at offentliggøre oplysninger om parret, som kan afsløre deres identitet.

Vordingborg Kommune havde mandag eftermiddag ingen kommentarer til sagen.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik