Medie: Valgdatoen bliver 18. juni

Danskerne skal til valg 18. juni. Dermed er der lagt op til tre ugers valgkamp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil udskrive valget til afholdelse 18. juni, erfarer DR.

Dermed kan danskerne som ventet se frem til tre ugers valgkamp, der skal afgøre, om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortsætter på posten, eller om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vinder nøglerne til Statsministeriet tilbage.

Flere meningsmålinger har på det seneste ellers peget på, at regeringen og dens to støttepartier i SF og Enhedslisten er langt fra at kunne mønstre et flertal og dermed sikre regeringen en ny periode ved magten.

Rød blok bagud i meningsmålingerne

I Ritzau Index, som er et gennemsnit af fem meningsmålinger, står rød blok til 46,7 procent, mens blå blok står til at få 53,2 procent ved valget.

Flere politiske kommentatorer spår dog et tæt løb - heriblandt Hans Engell:

- Det er 50-50, siger Hans Engell og tilføjer:

- Det bliver et af de mest spændende og meget dramatiske valg. Blå blok har ført i fire år i samtlige målinger, og der har ikke været én måling, hvor rød blok har haft flertal.

- Men i de seneste målinger haler rød blok ind. Og hvis vi tager personmålingerne, så står Thorning meget stærkt, siger Hans Engell.

Dagpengespørgsmålet giver spørgsmål

Valgudskrivelsen kommer efter en hæsblæsende tirsdag i dansk politik, hvor Helle Thorning-Schmidt på baggrund af fremrykkede tal for vækst og beskæftigelse erklærede den økonomiske krise for overstået.

Samtidig fremlagde regeringen en velfærdsplan for i alt 39 milliarder kroner, der rækker ind i den kommende valgperiode.

Ved indgangen til valget er der flere spørgsmål, som partierne bag statsministerkandidaterne mangler at svare klart på.

For Socialdemokraternes vedkommende drejer det sig især om dagpengespørgsmålet, hvor Helle Thorning-Schmidt igen og igen har understreget, at man vil afvente den dagpengekommission, der kommer med forslag til et nyt dagpengesystem til efteråret.

Hvad sker der efter 2020?

Også behovet for reformer på den anden side af 2020 mangler at blive konkretiseret.

Det samme gælder for Venstre, men her har interessen for at få svar især samlet sig om partiets plan om at indføre et nyt kontanthjælpsloft, og om Venstre ønsker regionerne nedlagt.

Thornings strategi i valgkampen vil være bygget op om to centrale budskaber: Regeringen har løst opgaven og bragt Danmark ud af krisen, og Venstres nulvækst vil koste på centrale velfærdsområder som sundhed.

Nulvækst splitter blå blok

Netop nulvæksten splitter blå blok, fordi DF ønsker en vækst i det offentlige forbrug, som er endnu højere, end regeringen lægger op til.

Løkke ventes til gengæld at slå på, at der skal strammes op på udlændingepolitikken, og at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det sidste skal sikres via skattelettelser til de laveste indkomster.

Især på udlændingepolitikken er der stor enighed i blå blok. Her er rød blok splittet. Blandt andet går De Radikale til valg på at afskaffe 24-års-reglen.

De budskaber vil danskerne formentlig blive præsenteret for gentagne gange i valgkampen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik